SLANI I SLATKI ZALOGAJI

Gdje griješite kod pripreme lisnatog tijesta

06.03.2015 u 07:04

Bionic
Reading

Lisnato tijesto idealna je podloga za ukusne pite i mini slastice ili slane zalogaje, a da bi jelo ispalo ukusno, treba znati kako rukovati njime jer nećete dobiti ono najbolje – pravu poslasticu koja se topi u ustima

Kupovno tijesto

Sigurno je najbolje napraviti domaće lisnato tijesto, ali to je dugotrajan proces i ponekad nas nedostatak vremena prisiljava da kupimo ono gotovo. U tom slučaju probajte naći proizvod koji je umjesto biljnog ulja napravljen s maslacem. A zašto je to važno? Lisnata tijesta napravljena s maslacem imat će one lijepe razdvojene slojeve, a ona s uljem samo će biti masna.

Kako ga pripremiti

Lisnato tijesto uvijek otapajte prema uputama proizvođača na radnoj površini u kuhinji ili u hladnjaku. Ono što je važno jest da ga pripremite dalje čim je spremno, savjetuje kulinarski časopis Bon Apetitt. Ako vam se već dogodi da ga iz nekog razloga nećete koristiti, nikako ga ne smijete opet zamrznuti. Jedino što možete jest ostaviti ga u hladnjaku i iskoristiti idući dan, ali to je zaista krajnji rok.

Budete li ga otapali na sobnoj temperaturi, provjeravajte ga i krenite s radom čim je otopljeno. Ostane li predugo na toplom, nećete dobiti visoko tijesto s listovima, već spuštenu masu. Ako zaboravite na tijesto i predugo je stajalo vani, radije ga prije pripreme stavite dvadesetak minuta u hladnjak da se malo stisne.

Prije pečenja stavite ga u zamrzivač

Ako ste ikada radili s lisnatim tijestom, vjerojatno vam se dogodilo da je slastica izgubila oblik te se na nekim dijelovima napuhnula. To možete izbjeći tako da spremno lisnato za pečenje nakratko stavite u zamrzivač. Maslac u tijestu će se opet malo ohladiti i sporije topiti tijekom pečenja pa će i lisnato zadržati oblik.

A kako da zadrži oblik?

Imate li manje komade koji bi trebali zadržati oblik, možete ih dodatno učvrstiti tako da gornji dio premažete razmućenim jajem. Jednako tako, zatvorene slastice poput pite svakako trebate zarezati nekoliko puta kako bi se unutrašnjost lijepo ispekla, višak vrućeg zraka slobodno izašao van i jelo na kraju bude bez gnjecavog izgleda i okusa. Temperatura pak treba biti na 200 stupnjeva Celzijevih.