PRAKTIČNA RJEŠENJA

Garderobe i 'walk-in' ormari

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Umjesto klasičnih ormara, odlično je zamjensko rješenje za sve one koji imaju dovoljno prostora ili mogu praktično reorganizirati postojeći prostor, izvedba garderobe ili 'walk–in' ormara

Suvremeno stanovanje nameće razmišljanje o praktičnosti, komfornosti, maksimalnoj iskoristivosti prostora, pa tako i mogućnosti uvođenja garderobe ili 'walk-in' ormara. Dimenzijom mogu biti različiti, a veličina ovisi o potrebama svakog pojedinca. Napominjemo da i manje garderobe ili 'walk-in' ormari mogu biti dobro iskoristivi jer su, osim veličine, bitni faktori iskoristivosti visina prostora, kao i sama organizacija elemenata.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Garderoba postaje i prostor koji ima svoju estetsku vrijednost

Prednosti primjene garderobe ili 'walk-in' ormara su višestruke. Prije svega se ističe praktičnost jer ovakva organizacija prostora omogućava maksimalno iskorištavanje prostora, kao i jednostavnu primjenu, tj. manevriranje na relaciji spavaća soba – kupaonica – garderoba. S obzirom na to da su ovi prostori najčešće grupirani unutar iste zone, sve radnje koje se odnose na jutarnju pripremu za novi dan, dnevno osvježavanje i presvlačenje, pripremu za večernji izlazak ili spavanje odvijaju se unutar odvojenog prostora, ne ometajući druge ukućane u njihovim aktivnostima. Osim toga, ovakvim grupiranjem se postiže osjećaj intimnosti i privatnosti koju pojedinac u vlastitom domu ne dijeli s ostalim ukućanima.

Garderoba je najčešće odvojena prostorija unutar stambenog prostora, a u manjim stambenim jedinicama je organizirana i u komunikacijskim dijelovima poput hodnika, na galerijama koje se formiraju kako bi se iskoristila visina prostora ili u dijelu spavaće sobe. Garderoba je centralno mjesto za odlaganje odjeće, obuće, nakita, rublja i svih ostalih predmeta koje svakodnevno koristimo.

Mogućnost prirodnog provjetravanja garderobe povećava njezinu kvalitetu. Osim toga, prozor u garderobnom prostoru omogućava i kvalitetno prirodno osvjetljenje. Uz prirodnu, u ovom prostoru osigurajte dobru umjetnu rasvjetu, ogledala te sve ostalo prema željama ili mogućnostima - toaletni stolić, stol za peglanje, koš za odlaganje prljave odjeće, fotelju ili dvosjed...

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Garderoba više nije prostor koji služi isključivo odlaganju odjeće i obuće, već prostor koji ima svoju estetsku vrijednost. Najnoviji trendovi u opremanju interijera daju svakoj prostoriji doma mogućnost da se istakne svojom funkcionalnošću, ali nužno i vizualnim vrijednostima. Tako i garderoba postaje prostor za promišljanje, igru bojama i materijalima, rasvjetom. Ovo je opravdano jer pojedinci baš u ovoj prostoriji provode dosta vremena. U manjim stanovima, garderoba može biti atraktivno oblikovana, postati sastavni dio interijera te proširiti svoju namjenu – mjesto za trening i odlaganje kućnih sprava.

'Walk-in' ormar je najčešće skromnija verzija garderobe jer nije smješten u zasebnoj prostoriji, već u njezinom dijelu. Ovaj se ormar obično postavlja u spavaću sobu ili dio hodnika. Smještajem u spavaćoj sobi, uz koju je vezana kupaonica, postižu se najkvalitetniji prostorni odnosi. 'Walk-in' ormar je proširena verzija klasičnog ormara, a svojom veličinom osigurava kretanje po unutrašnjosti te tako poprima oblik manje garderobe.

Najčešće je odvojen kliznim vratima od ostatka prostora, a ona mogu biti neutralna ili vrlo dekorativna, ovisno o zahtjevima pojedinaca. Unutrašnjost 'walk-in' ormara je opremljena vješalicama, ladicama, košarama i ostalim elementima za opremu modernih i praktičnih ormara. Elemente postavljate po želji, a osobito vodite računa o kvalitetnom iskorištavanju kutnog dijela, ukoliko se pojavljuje.

Organizacijom garderobe ili 'walk-in' ormara omogućit ćete grupiranje odjeće, obuće i svih ostalih premeta vezanih uz odijevanje. Ovakva rješenja su praktična i funkcionalna jer je sve vrlo pregledno i jednostavno za upotrebu. Iako se garderobe i 'walk-in' ormari ponekad čine kao privilegija onih s viškom stambenih kvadrata, stvarnost je drukčija – promišljenim rasporedom i vi ste zasigurno u mogućnosti stvoriti ovaj koristan prostor.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi