SLATKI ZALOGAJI

Fine i brze blagdanske slastice

  • Autor: J. C. Š.
  • Zadnja izmjena 22.12.2010 08:48
  • Objavljeno 22.12.2010 u 08:00
božićni kolači

božićni kolači

Izvor: Corbis / Autor: B.Marielle/photocuisine

Pretjerivanje s kolačima koji se povlače po kutijama i hladnjacima nakon blagdana gotovo su pravilo koje bi svakako trebalo izbjeći, posebno u vremenima krize. Naš je savjet da za blagdane odaberete tri-četiri recepta i svaki napravite s pola sastojaka. Naravno, to nije pametno učiniti s tortama, no za sitne kolače to je izvrsno rješenje

Brz, a efektan kolač napravit ćete tako da umiješate biskvit po nekom od sigurnih recepata, s tim da dvije trećine brašna zamijenite mljevenim orasima, bademima ili lješnjacima, a ako volite čokoladne biskvite, dodajte i dvije-tri žlice kakaa ili čokolade u prahu. Ispecite biskvit u pravokutnom limu. Kad se malo ohladi, položite ga na pladanj, premažite zaslađenim kesten pireom u sredinu stavite jednu ili dvije banane i zamotajte u roladu. Obložite šlagom i pospite ukrasnim čokoladnim ili slatkim mrvicama.

Lawton/photocuisine

Lawton/photocuisine

Izvor: Corbis / Autor: Lawton/photocuisine

Običan biskivit i krema od čokolade sve su što je potrebno za slasnu roladu

Savjet: ako želite kremastije punjenje, kesten pireu umiješajte pjenasto tučeni maslac ili margarin, a umjesto kristal šećerom, pire zasladite šećerom u prahu.

Voćne kolače skoro svi vole, pa će malo tko prigovoriti sasvim običnom, laganom i prozračnom biskvitu, na koji ste poslagali više vrsta voća i prelili ga pudingom koji ste skuhali s voćnim sokom umjesto mlijeka. Ohlađeni kolač premažite šlagom ili kremom od jogurta (domaćom ili iz vrećice).

Savjet: biskvit je također laganiji ako mu dodate jogurt (na internetu možete naći nekoliko sličnih recepata).

Praline su sve popularniji kolači, a njihova je prednost ta što svaka, ovisno o mašti i uloženom trudu, može biti različita od ostalih. Većina je pralina komplicirana (više slojeva) i za njihovu izradu treba puno vremena i iskustva. Međutim, i za ovakve kolačiće postoje trikovi i jednostavni recepti.

Krajnje jednostavne, a vrlo ukusne hrskave praline napravit ćete tako da otopite čokoladu (umjesto najjeftinije čokolade za kuhanje savjetujemo neku mliječnu ili još bolje tamnu) s malo masnoće (margarin, maslac ili ulje, uz dodatak žlice-dvije slatkog vrhnja. U čokoladnu otopinu dodajte mješavinu sjeckanih orašastih plodova i suhog voća (izbor je odličan, od kockica tropskog voća preko grožđica, višanja, marelica, šljiva, datulja…). Smjesa mora biti gusta toliko da je možete vaditi žlicom u papirnate košarice. Ohladite i poslužite, a ne zaboravite ni činjenicu da su i orašasti plodovi i suho voće zdrava hrana.

Lawton/photocuisine

Lawton/photocuisine

Izvor: Corbis / Autor: Lawton/photocuisine

Praline su jednostavne i neodoljive

Marcipan je odlična baza za praline: možete kupiti gotov, sirovi, ali i napraviti ga sami. U šalicu ubacite malo više od pola badema, dolijte vodu do vrha i zagrijte u mikrovalnoj pećnici (najveća snaga, minutu i pol do dvije). Kad se voda ohladi toliko da prstima možete vaditi bademe, kožicu ćete bez problema odvojiti. Oguljene bademe sameljite najsitnije što možete. Na svakih 100 grama badema ide jedan bjelanjak i malo šećera u prahu (u mnogim receptima je omjer badema i šećera u prahu 1:1, no svaki pravi gurman zna da dobar sirovi marcipan ne smije biti presladak). Mijesite rukama dok ne dobijete glatku masu.

Sirovi marcipan po potrebi uvijek možete naknadno zasladiti šećerom u prahu, u količini koja ovisi o tome s kojim dodacima ćete miješati marcipan. Ako imate rakiju ili liker od gorkih badema, dodajte nekoliko kapi i još promijesite. Ako praline nećete nuditi djeci te ako volite alkohol u kolačima, marcipan možete podijeliti u nekoliko hrpica te svakoj hrpici dodati drugu aromu ili par kapi domaće aromatične rakije ili likera (od višnje, brusnice, kruške, marelice…).

Razvaljajte jedan dio marcipan mase valjkom poput tijesta na debljinu oko pola centimetra, izrežite na kvadrate, pravokutnike, trokute ili rombove toliko velike da na svaki kolačić može stati polovica oraha, no prvo vilicom svaki kolačić umočite u otopljenu čokoladu. Drugi dio marcipan mase iskoristite za kuglice: lješnjak ili badem omotajte marcipan masom (kuglicu oblikujte dlanovima) te također umočite u otopljenu čokoladu i složite u papirnate košarice. Za raznovrsne kuglice, nekoliko njih možete uvaljati u brašno kokosa, nekoliko u bijelu čokoladu, pa u mljevene orahe, bademe ili lješnjake, a možete ih ukrasiti i kupovnim šećernim mrvicama ili raznobojnim šarenim kuglicama, zvjezdicama ili srcima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi