DIVAN SPOJ

Fantastične čokoladne kava-kocke

20.03.2014 u 09:42

Bionic
Reading

Čokolada i kava uvijek su sjajna kombinacija

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

jaje: 4
šećer: 100 g
vanilin šećer: 1 vrećica
brašno: 100 g
prašak za pecivo: 2 žličice
kakao u prahu : 10 g
espresso kava u prahu: 1 žličica
kuhana kava: 100 ml
čokolada za kuhanje: 200 g
petit keks: 200 g
kuhana kava: 100 ml
kuhana kava: 20 ml
čokolada za kuhanje: 150 g
slatko vrhnje: 8 dl
učvrščivać za šlag: 3 vrećice
šećer: 80 g
čokoladna srca: 70 g
espresso kava u prahu: 1 - 2 žličice


Priprema

Skuhati 220 ml kave. Dno lima za pečenje (26 x 34 cm) namazati uljem i obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 200°C.

Za tijesto: jaja zajedno sa šećerom i vanilin šećerom kremasto izmiješati (oko 4 min.). Brašno, prašak za pecivo, kakao i espresso u prahu izmiješati, zatim prosijati, dodati smjesi od jaja i oprezno metlicom za snijeg (NE mikserom) izmiješati. Tijesto izliti na lim, izravnati i staviti peći oko 11 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice, prevrnuti na radnu plohu prekrivenu papirom i biskvit zajedno s papirom ostaviti da se hladi. Od hladnog biskvita oprezno odvojiti papir i biskvit oprezno prebaciti na podlogu – tanjur odgovarajuće veličine. Biskvit poprskati sa 100 ml kuhane kave.

Za kremu I:
čokoladu sitno narezati i na pari omekšati. Kekse staviti u vrećicu, zatvoriti i valjkom za tijesto fino usitniti ili kekse samljeti. Rastopljenu čokoladu, kekse i 100 ml kuhane kave dobro izmiješati te odmah raspodijeliti po biskvitu (da se smjesa ne stvrdne) i izravnati. Najbolje je masu malom žličicom raspodijeliti po biskvitu i pomoću vilice, koju umačemo u preostalih 20 ml kave masu raspodijeliti po biskvitu.

Za kremu II:
čokoladu sitno narezati i na pari omekšati. Slatko vrhnje zajedno sa učvrščivačem za šlag i šećerom čvrsto izraditi. Šlag podijeliti na dva dijela. U jedan dio šlaga umiješati napola ohlađenu otopljenu čokoladu. S tim premazati kremu I i ostaviti oko pola sata u hladnjaku da se stegne. Zatim ostatak šlaga raspodijeliti po kolaču, izravnati i ostaviti preko noći u hladnjaku. Prije serviranja kolač izrezati i svaki komad ukrasiti čokoladnim srcem ili mini čokoladicom te posuti instant espresso u prahu.

Napomena:
kolač možete peći u limu premazanim masnoćom i posutim brašnom, umjesto obloženim papirom, samo u slučaju da kolač ne želite vaditi iz lima.