LOŠA KVALITETA SPERME

Evo zbog čega muškarci imaju manje testise

26.04.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Problemi sa spavanjem mogu drastično smanjiti plodnost muškaraca, upozorava nova studija koja je utvrdila manju količinu spermija kod mladih muškaraca koji pate od nesanice

Muškarci koji pate od nesanice imaju za četvrtinu manji broj spermija te manje testise, tvrdi se u prvoj studiji koja je pokušala pronaći vezu između sna i zdravlja. Posljednjih nekoliko godina brojna istraživanja su ukazivala na to da na broj spermija utječe loša prehrana, nezdravi stil života, pa čak i kemikalije koje se nalaze u okolišu.

No studija provedena na sveučilištu u Južnoj Danskoj pokazuje da i spavanje može biti remetilački faktor. U istraživanju su analizirani uzorci sperme gotovu tisuću mladića u ranim dvadesetim godinama te komparirani s njihovim navikama spavanja.

Oni koji su redovito na spavanje odlazili kasno te se budili više puta tijekom noći imali su za 25 posto manji broj spermija od onih koji nisu imali problema sa snom. Testovi su pokazali da su i njihovi testisi također bili znatno manji, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology.

'Učestalost poremećaja spavanja povećala se u industrijaliziranom svijetu tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, a u tom periodu bilježi se i pad u kvaliteti sperme. Rezultati mogu imati važne implikacije na javno zdravstvo, iako nije objašnjeno zašto problemi sa spavanjem utječu na razinu sperme. Znanstvenici ističu da muškarci koji spavaju manje imaju tendenciju da vode nezdraviji život te više piju, jedu i puše.

Moguće je i da problemi sa spavanjem utječu na razinu testosterona, budući da muškarci koji dulje ostaju budni imaju smanjenu proizvodnju spolnih hormona.

Stručnjaci vjeruju da je idealna količina odmora sedam do osam sati na noć, iako je stvarni prosjek šest i pol sati, piše Mail Online.