ALARMANTNI PODACI

Evo zašto morate prestati jesti crveno meso

13.03.2012 u 13:11

Bionic
Reading

I samo dvije kriške slanine dnevno povećavaju izglede za smrt od bolesti srca i raka za čak 20 posto, pokazuju rezultati tridesetogodišnjeg istraživanja

Ranije je crveno meso bilo povezivano s brojnim zdravstvenim problemima, no velika američka studija povezuje ga s većim rizikom od smrti, piše Daily Mail prenoseći naglaske opsežnog ispitivanja više od 120.000 osoba koje je Harvard Schoolof Public Health proveo tijekom 30 godina.

Za trajanja istraživanja umrlo je gotovo 24.000 ljudi, a procijenjeno je da bi između 7,6 posto i 9,3 posto tih smrti moglo biti izbjegnuto da su sudionici jeli samo upola manje količine crvenog mesa dnevno koje su redovito konzumirali. Jednim serviranjem smatra se 85 grama crvenog mesa, što je otprilike dvije kriške slanine ili jedna kobasica.

Svakodnevno serviranje neobrađena crvenog mesa, što je otprilike komad govedine, janjetine ili svinjetine veličine snopa igraćih karata, povećava rizik od smrti za 13 posto, a konzumacija obrađenog mesa povećava za čak 20 posto.
Crveno meso povećava izglede za smrt od bolesti srca za 16 posto, a od raka za 10 posto. Obrađeno crveno meso podiže rizik od srčanih bolesti za 21 posto.

Jedan od autora studije, profesor Frank Hu s Harvarda kaže kako ova studija pruža jasne dokaze za to da redovita konzumacija crvenog mesa, posebno obrađenog mesa, znatno doprinosi preranoj smrti. 'No odabir zdravijih izvora proteina umjesto crvenog mesa smanjuje rizik od kroničnih bolesti i prerane smrti.'

 
Ako zamijenite jednu porciju crvenog mesa ribom, smanjujete rizik od smrti za sedam posto, a čak je za 14 posto manji rizik ako zamijenite crveno meso mahunarkama i nemasnim mliječnim proizvodima koji smanjuju rizik za 10 posto; cjelovite žitarice za 14 posto, a orasi za 19 Prepolovljena potrošnja crvenog mesa mogla je spriječiti 9,3 posto smrti muškaraca i 7,6 posto smrti žena koji su sudjelovali u istraživanju, kažu znanstvenici.

Svjetska fondacija za istraživanje raka (WCRF) preporučuje izbjegavanje mesnih prerađevina u potpunosti te ograničavanje potrošnje crvenog mesa na 500 grama tjedno. Rezultati su izazvali reakciju dr. Carrie Ruxton iz MAP-a, britanskog savjetodavnog stručnog vijeća koje financira mesna industrija. Dr. Ruxton tvrdi da je povezanost između konzumacije crvenog mesa i prerane smrti utvrđena u nekontroliranim uvjetima. 'Zaključak autora da možete smanjiti rizik od smrti ako zamijenite jednom tjedno jedan obrok crvenog mesa robom ili peradi temeljen je na teoretskom modelu i u suprotnosti je s dokazima iz kontroliranih ispitivanja.'

Dr. Ruxton ističe da su meso i mesni proizvodi značajan izvor važnih hranjivih tvari kao što su željezo, cink, selen te vitamini B i D.