UZ KRUMPIR I RAJČICU

Evo zašto luk nikako ne smijete držati u hladnjaku

10.09.2015 u 09:48

Bionic
Reading

Bez hladnjaka bi se mnoge namirnice vrlo brzo pokvarile, ali za neke druge nikako nije pravilan odabir. Jedna od njih je i luk, koji će puno dulje trajati ako je izvan hladnjaka

Do sada je već utvrđeno da je primjerice rajčicu i tropsko povrće bolje držati izvan hladnjaka jer će biti ukusnije, a tu je i med koji će postati tvrd ako je na hladnom. Hladnoća će posušiti kruh, a i krumpir je bolji ako je izvan hladnjaka.

Sada su znanstvenici proučavajući luk zaključili da pravilno skladišten može trajati mjesec dana, a treba ga spremiti na tamno i suho mjesto, najbolje u jutenoj vrećici. Plastične i zatvorene vrećice nisu preporučljive jer luk mora biti na zraku. Također bi bilo najbolje da je luk na zraku temperature oko sedam stupnjeva Celzijevih. No to je idealna temperatura, a znanstvenici ističu da je važno da bude malo viša od one u hladnjaku. Na sobnoj temperaturi pak luk može trajati oko tjedan dana.

A zašto nije dobro da luk bude u hladnjaku? Znanstvenici tvrde da se hlađenjem škrob u luku pretvara u šećer pa postaje mekan i gnjecav pa brže propada. Osim toga, cijeli će hladnjak imati miris po luku.

Ovo pravilo vrijedi za bijeli ili ljubičasti luk, ali mladi luk ili primjerice ljutika trebaju biti na hladnom budući da sadrže više vode.