BROJNE DOBROBITI

Evo zašto je špinat moćna namirnica

04.11.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Ovo zeleno povrće svojom delikatnom teksturom i izrazitom zelenom bojom pruža više hranjivih tvari od bilo koje druge hrane. Iako ga možete kupiti cijele godine, njegova sezona traje od ožujka do svibnja te od rujna do listopada, kada je najsvježiji i ima najbolji okus

Teško je precijeniti hranjivost i važnost špinata, a donosimo vam devet razloga zašto bi on trebao biti dio svakodnevne prehrane.

Dobar za održavanje linije
Jedna šalica špinata sadrži 20 posto dijetalnih vlakana koja pomažu radu probave, sprečavaju zatvor te održavaju nisku razinu šećera u krvi.

U borbi protiv raka
Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od raka za čak 34 posto. Vitamin A i C, vlakna, folna kiselina, magnezij i 13 različitih flavonoida pomažu u borbi protiv raka, posebno debelog crijeva, pluća i raka dojke, a dokazano je da je izuzetno uspješan u sprečavanju pojave agresivnog raka prostate.

Prirodni antioksidant
Vitamin C i E, betakaroten, magnezij i cink koje sadrži služe kao jaki antioksidanti što se bore protiv osteoporoze, arterioskleroze i visokog krvnog tlaka.

Snižava krvni tlak
Špinat je bogat kalijem i siromašan natrijem, a odnos količina navedenih minerala značajan je za krvni tlak jer kalij ga snižava, a natrij povisuje. Folna kiselina, koju također sadrži, pomaže u smanjenju hipertenzije i opušta krvne žile, čime se održava pravilan protok krvi.

Čuva vid

Špinat je pun luteina koji sačinjava velik dio očnog pigmenta. Kao izrazit antioksidant, ima snažno zaštitno djelovanje na makulu. Međutim s godinama se smanjuje količina luteina u makuli i zato špinat može biti od velike koristi za zaštitu vida. Špinat je također vrlo bogat vitaminom A, što ga čini korisnim ukoliko imate slab vid. Pijenje soka od špinata dva puta dnevno može pomoći u rješavanju tog problema.

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.