REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Evo zašto je seks prije spavanja najbolji lijek za kvalitetan san

12.09.2018 u 09:49

Bionic
Reading

Osobe koje imaju problema s nesanicom ili teško utonu u san zasigurno će rezultati istraživanja o seksualnim navikama provedenog u Australiji natjerati da se zamisle

Sudeći prema saznanjima iz istraživanja koje su organizirali stručnjaci u Australiji, seks prije spavanja je najbolji lijek za sve one koji imaju teškoće sa snom ili nesanicom.

Istraživanje, koje je provela dr. Michele Lastella sa Sveučilišta Central Queensland u Adelaideu, pokazalo je kako je čak dvije trećine ispitanika potvrdilo da bolje spavaju ukoliko su imali seksualne odnose.

Puno je istraživanja pokazalo da je krivac za probleme sa snom stresan način života te gledanje u mobitel ili laptop prije spavanja, pa će rezultati ovog istraživanja mnoge natjerati da razmisle.

Ovo nije prvi put da se seks povezuje s nesanicom. Sva dosadašnja istraživanja su pokazala kako je ključna stvar orgazam, prilikom kojeg se hormon oksitocin otpušta u velikim količinama, a za koji se vjeruje da djeluje kao sedativ te smanjuje vrijeme koje je potrebno da se utone u san.

Nakon orgazma naša tijela oslobađaju značajne količine oksitocina, što automatski smanjuje razinu hormona stresa kortizola, a to rezultira dubokim opuštanjem, objasnila je dr. Lastella.

Iako su istraživanja pokazala da 75 posto muškaraca uvijek postiže orgazam tijekom seksa, za razliku od 29 posto žena, stručnjaci kažu kako se tu ne radi samo o 'sretnom završetku'.

'Kada se bavite seksom, ne razmišljate o tome što ćete raditi sljedeći dan, nećete u glavi vrtjeti obveze koje vas čekaju ili razmišljati o planovima. Seks vas zaokuplja i tjera vas da se opustite, htjeli ili ne', objasnila je dr. Lastella.

PRIMJER DRUGIMA

Ove zvijezde otvoreno su progovorile o svojoj seksualnosti

Pogledaj galeriju