nemojte ovo preskočiti

Evo što svakako morate napraviti u veljači da bi vaše hortenzije predivno procvale

16.02.2024 u 06:00

Bionic
Reading

Iskusni vrtlari ističu da je iznimno bitno orezati odumrle stabljike hortenzije u ovo doba jer će tako još raskošnije cvati tijekom ljeta

Obrezivanje određenih vrsta hortenzija tijekom jeseni, zime ili proljeća može nenamjerno ukloniti pupoljke prije nego što imaju priliku procvjetati pa je potrebno prethodno se dobro upoznati s postupkom.

Velelisne hortenzije, uključujući omiljene sorte lacecap i mophead, pokazuju jarke plave, ružičaste i ljubičaste tonove, ukrašene bujnim i sjajnim lišćem koje cvjeta upravo na staroj stabljici, stoga je ove sorte važno obrezati u veljači.

Mophead hortenzije obožavane su zbog svojih velikih cvjetnih grozdova, a sorta lacecap ističe se ravnim i delikatnim pupoljcima. Kako biste održali njihovu ljepotu, prvo podrežite velelisne hortenzije nakon što cvjetovi uvenu, obično u kasno ljeto, prije nego što biljka uđe u fazu mirovanja, što je postupak koji ste vjerojatno već napravili.

Tijekom zimskih mjeseci ciljajte sive, starije ili odumrle stabljike te ih tijekom veljače temeljito uklonite. Ako se biljka čini pretjerano visokom, razmislite o orezivanju otprilike trećine starijih stabljika, podrezujući ih gotovo do zemlje za pomlađen izgled.

Hortenzije su biljke koje svatko može uzgajati, ali vrtlari često rade određene pogreške koje štete njihovom rastu, tvrdi ekspert Ben Hilton.

'Tipičan je slučaj da mnogi vrtlari gnoje svoje hortenzije očekujući zapanjujuće cvijeće, no ono ne raste zbog neodgovarajućeg pH tla koje ograničava sposobnost biljke da učinkovito apsorbira hranjive tvari i transportira ih. Za većinu sorti hortenzija idealno je blago kiselo tlo s pH između 5,2 i 6,2', kaže i dodaje:

'U veljači i tijekom proljeća primjenjujte fosforno gnojivo omjera 10-20-10.'

Tvrdi i da je orezivanje hortenzija u pogrešno doba godine jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti za njihov cvat te je, uz pravilan odabir gnojiva, iznimno bitno da upravo u ovo doba uklonite sve ocvale stabljike.