kada večerati?

Evo koje je idealno vrijeme za večeru i što maknuti s tanjura za bolji san

01.11.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Stručnjaci ističu da je definiranje najboljeg vremena za zadnji obrok u danu individualno, ali i da postoji nekoliko univerzalnih pravila kojih se vrijedi pridržavati

Kada govorimo o idealnom vremenu za večeru, najvažnije je uzeti u obzir individualne potrebe jer ne postoji savršeno doba koje odgovara svima, ističu stručnjaci.

Vanessa Rissetto, nutricionistica i glavna direktorica Culina Healtha, objašnjava da mnogi čimbenici, kao što su dob i način života, igraju ulogu u tome kada želite odrediti savršeno vrijeme za večeru.

'Ako radite noću, tada je vaše idealno vrijeme za večeru različito od osobe koja radi dnevnu smjenu. Općenito preporučujem da jedete u prva dva sata nakon buđenja, a zatim se hranite svaka tri ili četiri sata', kaže stručnjakinja.

Večerajte dva do tri sata prije spavanja

Iako znanstvena istraživanja pokazuju da je večera između 17 i 19 sati korisna za opće zdravlje, nutricionistica savjetuje da završite večernji obrok najmanje tri sata prije spavanja, ako ne možete jesti u preporučeno vrijeme, kako biste izbjegli probleme poput refluksa.

'Posebno je bitno da tijekom dana jedete u više navrata, svaka tri do četiri sata', kaže Perri Halperin, dijetetičarka i nutricionistkinja.

Ističe i da posao, razina gladi, eventualni medicinski tretmani, svakodnevne aktivnosti i druge navike trebaju biti uzete u obzir pri određivanju vremena obroka.

'Iako je najbolje da jedete dva do tri sata prije spavanja, ono što jedete važnije je od vremena: zdrava večera donosi brojne prednosti, uključujući stabilnost šećera u krvi, održavanje tjelesne težine i poboljšanje kvalitete sna.'

Evo kako izbjeći žgaravicu

Rani obrok ima mnoge prednosti za one koji imaju zdravstvenih problema, posebno s probavom. McKenzie Caldwell, registrirana dijetetičarka i stručnjakinja za prehranu prilagođenu sindromu policističnih jajnika (SOPK), ističe da bi ljudi koji pate od žgaravice ili refluksa trebali razmotriti mogućnost ranijeg večernjeg obroka kako bi hrana imala dovoljno vremena da se potpuno probavi prije spavanja.

'U mnogim kulturama večera se jede kasno, a postoje i drugi čimbenici vezani uz način života koji mogu spriječiti rano večeranje, stoga nemojte oklijevati konzultirati se s liječnikom kako biste osigurali potpun obrok u vremenu koje vam odgovara', naglasila je Caldwell pa dodala koliko je bitno slušati svoje tijelo:

'Vaše tijelo će vam dati do znanja kada je vrijeme za hranu, baš kao što će vam signalizirati ako prekasna večera nije u skladu s vašim stvarnim potrebama.'

'Bolje jesti kasno, nego uopće ne jesti'

Neovisno o vremenu kada jedete, postoje određene namirnice koje trebate izbjegavati ako želite dobro spavati i brinuti se o svom zdravlju, kao što su masne namirnice koje mogu izazvati probavne smetnje ako se konzumiraju kasno navečer.

'Ako ste gladni, trebate poslušati svoje tijelo i jesti. Ali razmislite o tome što jedete: primjerice, ako su to slatke namirnice, vaše tijelo će ih morati probaviti tijekom sna, što može utjecati na njegovu kvalitetu', kaže dijetetičarka Rissetto.

Ukratko, ne trebate se brinuti ako se ne možete pridržavati točnog vremena obroka svaki dan. Ne postoji univerzalno rješenje kada je u pitanju vrijeme za večeru i najvažnije je da tijelo dobije hranu koja mu je potrebna tijekom dana.

'Ako ste propustili 'idealno vrijeme' za večeru, bolje je jesti kasno nego uopće ne jesti', zaključuje Halperin.