SAVJETI STRUČNJAKA

Evo kako u sedam koraka možete stvoriti organiziranu i preglednu kuhinju

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 27.03.2020 06:28
  • Objavljeno 27.03.2020 u 06:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Volodko Marina / Alamy / Alamy / Profimedia

Stručnjaci na polju organizacije domova odlučili su podijeliti nekoliko korisnih trikova koje profesionalci poput njih često koriste u misiji stvaranja organizirane kuhinje lišene nereda

Nakon kuhanja u desecima apartmana na Manhattanu osobna kuharica Faith Roberson shvatila je da je najbolji način da ograniči količinu vremena koje je provela pokušavajući pronaći stvari kreiranje takozvanih kuhinjskih zona.

'Svaka kuhinja u kojoj sam radila varirala je u veličini i korisnosti. Otkrila sam da čak i ako osoba koja je ušla za mnom nije stavila predmet tamo gdje ga je pronašla, lako bih ga mogla pronaći negdje u toj zoni', otkriva.

Kuhinjske zone

Začini za kuhanje i pribori poput lonaca, daski za rezanje i noževa, prema njezinom mišljenju, trebali bi stajati u blizini štednjaka, odnosno zone za kuhanje. Plastični spremnici i slični predmeti u kuhinji bi trebali biti pohranjeni u donjim ormarima, u blizini sudopera ili zone pranja, dok bi tanjuri, zdjele, čaše i šalice raspoređeni po veličini trebali biti pohranjeni u gornjim ormarićima kuhinje, također u neposrednoj blizini sudopera ili perilice za pranje suđa.

Namirnice na strateškom mjestu u kuhinji

'Sva vaša hrana ne bi trebala biti odložena na istom mjestu, već biste ju trebali odvojiti i pohraniti u blizini odgovarajuće zone, čime se brojnim korisnicima kuhinje omogućuje njezino nesmetano korištenje bez ometanja drugih', ističe.

'Imala sam klijenta koji je obožavao raditi smoothieje, stoga sam sve sastojke koje koristi stavila u spremnike te u zasebnu ladicu u blizini blendera, a bonus ovom rasporedu je taj da se u ostavi oslobodio prostor za drugu hranu koju je moj klijent rjeđe koristio', otkriva Roberson.

Predmeti koje svakodnevno koristite u kuhinji

'Kao i kada je riječ o nekretninama, i u kuhinji je iznimno bitno lokacija', riječi su profesionalne organizatorice domova Collette Shine.

Predmete koje rjeđe koristite pohranite u gornje elemente, a one koje svakodnevno upotrebljavate složite na lako dostupna mjesta u kuhinji.

Kako ističu stručnjakinje u organiziranju domova, svi predmeti ne zaslužuju glavno mjesto u kuhinji. Ukoliko rijetko koristite predmete poput tostera, na radnoj ploči ustupite mjesto onim predmetima koje svakodnevno upotrebljavate, poput sokovnika ili blendera.

Personalizirajte kuhinjske ormariće

Kada je riječ o organizaciji predmeta u kuhinji, većina stručnjaka zagovara princip personaliziranih kuhinjskih ormarića, odnosno sugerira nabavu prozirnih spremnika za hranu od plastike ili stakla i organizatora sitnijih predmeta, poput začina, kojim ćete situaciju u kuhinjskim ormarićima učiniti preglednijom i organiziranom.

Razmišljajte izvan kuhinjskih okvira

Profesionalni organizatori ne vide ništa protiv ideje da u misiji stvaranja organizirane kuhinje koristite i neke netipične predmete poput uredskog pribora. Za primjer navode stalak za papire i dokumente koji u kuhinji može poslužiti kao organizator za folije ili listove za pečenje, a zbog uspravne pozicije osigurava preglednost.

Izmjerite svoj kuhinjski prostor

Ako svoje ladice i kuhinjske ormare poželite učiniti organiziranima, stručnjaci savjetuju da razmislite o kupnji proširivih ili opružnih razdjelnika zbog njihove fleksibilnosti, no da prije same kupovine izmjerite prostor u koji ih planirate postaviti.

Organizirani hladnjak

U misiji postizanja organizirane kuhinje brojni ljudi zanemare frižider. Kako otkrivaju stručnjaci, korištenjem organizatora poput košara i plastičnih kanti stvorit ćete više prostora u hladnjaku nego što ste mislili, a samim time namirnice pohranjene u njemu postat će puno preglednije.

Isto tako, nikada nije kasno da se riješite kuhinjskih uređaja koje gotovo nikada ne koristite, a koji zauzimaju dragocjeno mjesto u kuhinji. Ovaj savjet stručnjaka također se odnosi na sve namirnice i začine kojima je istekao rok, a koje i dalje držite u kuhinji, pa tako i nekoliko istih kuhinjskih alata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!