ZLATNI SAVJETI

Evo kako ćeš uspješno preživjeti povratak u školu!

08.09.2014 u 11:01

Bionic
Reading

Školsko zvono ponovno se oglasilo! Prisjetili smo se nekoliko korisnih savjeta koji će ti zasigurno dobro doći u novoj školskoj godini

Iako se neki vesele početku škole (da, postoje i takvi!), za sve one kojima škola baš i nije toliko draga donosimo nekoliko korisnih savjeta kako bi im početak nastave bio što manje traumatičan.

Nedavno se za tportal.hr svojih školskih dana prisjetila pjevačica Stampeda Ivanka Mazurkijević: 'Bila sam uglavnom odlična učenica. Tu i tamo vrlo dobar, no ganjala sam uvijek prosjek 4,5. Ni mrvicu više. Bilo mi je gubljenje vremena ganjati veći prosjek.'
 

Evo kako i ti možeš biti uspješniji/a u ovoj školskoj godini:

Pronađi motivaciju
Iz temelja promijeni negativan stav prema školi. Dakle promatraj školu drukčijim očima: kao mjesto u kojem se možeš družiti s prijateljima, u kojem nema staraca i u kojem možeš naučiti nešto.

Budi aktivniji/a

Promijeni svoj odnos prema školi i učenju. Od samog početka pokaži zainteresiranost za učenje, zalaži se na satovima, sudjeluj u raspravama na nastavi, postavljaj pitanja… Vrlo ćeš brzo popraviti sliku o sebi, a nakon što i ocjene budu bolje, škola ti možda više neće biti toliko odbojna. Ne treba posebno spominjati da ćeš biti zadovoljniji/a sobom, a neće izostati ni pohvale staraca (to samo može pozitivno utjecati na duljinu tvojih izlazaka, džeparac i ostale privilegije koje nisu za odbaciti)… Nije loše pokazati zainteresiranost već prvog tjedna, kada profesori pamte učenike koji se zalažu!

Na vrijeme odlazi na spavanje

Dok su trajali školski praznici, sigurno nisi pomišljao/la na rani odlazak u krevet, no s početkom nastave moraš se disciplinirati. Stoga se natjeraj na spavanac, jer ako si ne osiguraš barem osam sati spavanja, sutradan nećeš moći biti koncentriran/a na nastavi niti ćeš normalno funkcionirati. Počni s ovakvim ritmom već prvog tjedna škole kako bi što lakše preživio/la rano ustajanje nakon dvomjesečnog ljenčarenja.

Redovito uči
Budi u toku s gradivom i trudi se ne biti kampanjac. Piši natuknice, podcrtavaj... Bojama označavaj ono što je bitno. Nemoj zanemarivati dnevne obaveze jer će ti se samo nagomilati.

Zaokupi se izvanškolskim aktivnostima

Ako ti se život svede na isti ustaljeni ritam - školu i kuću - vrlo brzo ti to može dojaditi. Možda zvuči pomalo čudno, no osobe koje imaju više slobodnih aktivnosti puno bolje znaju kvalitetno iskoristiti vrijeme. Stoga dobro razmisli o onome što ti se sviđa i upiši se na neku slobodnu aktivnost (sport, strani jezik, sviranje nekog instrumenta…). Osim toga, možeš upoznati gomilu novih frendova, a tko zna - možda i novu ljubav! Glumica i pjevačica Jenna Ushkowitz, koja u megapopularnoj seriji 'Glee' glumi Tinu Cohen-Chang, svoj je glumački talent razvijala u dramskoj školskoj sekciji. 'Stvarno smo bili super ekipa, a često smo se nakon proba okupljali i družili u nečijem dvorištu', prisjetila se za Seventeen

I naravno, želimo ti puno sreće u novoj školskoj godini!