NE, NIJE IGRAČKA

Električni Volocopter je budućnost osobnog transporta

28.11.2013 u 13:16

Bionic
Reading

Ako ste dosad sumnjali da je budućnost električna, upoznajte Volocopter - ludi projekt njemačkih genijalaca iz e-voloa koji su stvorili letjelicu na struju

Volocopter se toliko razlikuje od dosadašnjih prijedloga pristupačnih osobnih letjelica da ne znamo gdje početi. Za početak, umjesto dvije elise kao kod običnih helikoptera, Volocopter ih ima čak devetnaest, što možda zvuči kompleksnije i skuplje, no zapravo je jednostavnije i jeftinije.

Naime, kod Volocoptera pilot ne mora mariti za nagib i kut, već se ovom letjelicom jednostavno upravlja tako što prema naredbi sustav samostalno isporučuje više, odnosno manje snage određenim elisama.

No to nije sve.

Umjesto uobičajenih motora koje pogoni neka vrsta naftnog derivata, u e-volou su se odlučili za električni motor. Zvuči odlično, no zasad je problem autonomija. S punim baterijama ovo čudo jedva može ostati u zraku 20-ak minuta, ali Nijemci tvrde kako najkompetentnija verzija koju su testirali VC200 može letjeti gotovo sat vremena, uzdići se do 2.000 metara te podići 500-tinjak kilograma.

U planu je i verzija koja će imati sustav za produživanje autonomije (čitaj: benzinski motor koji će funkcionirati kao generator električne energije).

O cijeni Nijemci, zasad, ne pričaju, što nikad nije dobro.