bezvremenski MODEL

Džemperi se uvijek in, no ovaj kultni model stekao je neviđenu popularnost

19.01.2023 u 20:01

Bionic
Reading

Yves Saint Laurent sa svojim sakoom Les Yeux d'Elsa i John Galliano sa svojim naopako okrenutim odijelom za Christiana Diora među mnogim su dizajnerima koji su svojim verzijama Schiaparellijevog prvog hita, džempera s mašnom odali počast Elsi Schiaparelli. Upravo je taj džemper bio 'ulaznica' koja je brend Schiaparelli lansirala u modni svijet, a samu dizajnericu na listu najutjecajnijih modnih imena

Dizajniran 1927. godine, pulover s mašnom stigao je u modno okruženje koje se sve više fokusiralo na potrebe elegantnih i dinamičnih modernih žena, što je pletivo stavilo u prvi plan. 'Tri četvrtine dnevne mode koja se nudi u Parizu je sportskog tipa,' izvijestio je Vogue 1921. 'Jednostavan, praktičan i mladenački, ovaj stil predstavljaju utjecaj koji se sve više osjeća izvan područja aktivnog sporta, za klasično dnevno, ali za odijevanje na odmoru i na putovanju.'

Schiaparellijev džemper došao je s trompe l'oeil twistom. Devedeset i šest godina kasnije, to isto pletivo još uvijek privlači veliku pažnju, pa ga je tako i sam Daniel Roseberry, aktualni kreativni direktor brenda uvrstio u kolekciju jesen 2022.

Godine 1927. Elsa Schiaparelli bila je 37-godišnja razvedena i samohrana majka koja je pokušavala spojiti kraj s krajem. Rođena u aristokratskoj rimskoj obitelji, Schiaparelli je šokirala svoje roditelje; prvo izdavanjem knjige vlastite poezije u dobi od 21 godine, a zatim odbijanjem ruke čovjeka za kojeg su roditelji htjeli da se uda. Nažalost, muškarac kojeg je sama odabrala napustio ju je nedugo nakon rođenja njihove kćeri. Iako je ponekad doslovce preživljavala, život joj nije bio lišen glamura. Gabrièle Buffet-Picabia, spisateljica uključena u dadaistički pokret, pozvala ju je u Pariz. Ondje se Elsa, u potrebi da zaradi za život, počela baviti modom.

Inspirativan posjet

Ono što je Schiaparelli navelo na njezin put u modni dizajn bio je posjet američke prijateljice koja je nosila neobičan džemper koji će dizajnerica kasnije opisati u svojoj autobiografiji 'Shocking Life' kao komad 'definitivno ružne boje i oblika, iako je bio pomalo elastičan, nije se rastezao kao drugih džempera.' Pitala je prijateljicu gdje je pronašla pulover, a ona ju je uputila na lokalnu pletilju.

Čarobne igle koje su napravile pulover koji je toliko zaintrigirao Schiaparelli pripadale su armenskoj izbjeglici po imenu Aroosiag Mikaëlian, koja je bila poznata kao Mike. Razgovarajući preko prevoditelja, Elsa je pletilju zamolila da 'ušminka' uobičajeni dizajn. 'Nacrtala sam veliku leptir mašnu s prednje strane, poput šala oko vrata - primitivni crtež djeteta iz prapovijesti', kasnije je napisala dizajnerica. 'Rekla sam: ‘Mašna mora biti bijela na crnoj podlozi, a ispod će biti bijelo.’ Prepoznatljiv stil je postignut korištenjem 'armenskog' boda', koji je uključivao dvije različite boje niti. Bila su potrebna tri pokušaja prije nego što je dizajn bio 'baš pravi'.

Poput mnogih (ženskih) dizajnerica, Schiaparelli je nastojala ispuniti ono što je vidjela kao prazninu na tržištu; u ovom slučaju dobro krojene veste koji bi laskale njezinoj figuri. 'Bila sam jedna od onih žena koje su uvijek izgledale kako vi Amerikanci kažete 'smiješno' u sportskoj odjeći,' objasnila je dizajnerica u intervjuu iz 1928. objavljenom u The Wisconsin State Journalu. 'U popodnevnim haljinama dobro sam prolazila. S večernjom odjećom nisam imala nikakvih problema. Ali kad sam poželjela obući elegantan džemper i suknju da izađem igrati golf, izgledala sam smiješno. Bilo je to, shvaćate, zato što su veste uvijek pretijesno prianjale uz figuru. Nikada nisam mogao pronaći džemper koji bi mi tako slobodno pristajao kao, na primjer, bluza,' rekla je Elsa u svoje vrijeme.

Dizajnerica je odlučila tajno lansirati to trompe l'oeil čudo noseći ga na otmjenoj svečanosti. 'Nosila sam ga na službenom ručku i izazvala burne reakcije. Žene su u to vrijeme bile vrlo naklonjene džemperima. Chanel je dosta godina izrađivao strojno pletene haljine i džempere. Ovo je bilo drugačije. Sve su žene htjele jedan, i to odmah,' kasnije je napisala Schiaparelli. Nisu samo dame za ručkom pale na Schiapov dizajn; Kupac iz Straussa u New Yorku naručio je 40 pulovera, sa suknjama, uz isporuku za dva tjedna.

Ispunjavanje takve narudžbe bilo bi nemoguće bez Mikeove pomoći, koja je okupila nekoliko armenskih pletilja koje su pristale čekati svoje plaće (Schiaparelli nije raspolagala početnim kapitalom) ako im se osigura vuna. Suknje su bile izrađene od tkanine pronađene na rasprodaji u Galeries Lafayette. 'Narudžba je dovršena, otpremljena i plaćena u roku od tri tjedna. Huh!' napisala je Schiaparelli.

Kasnije je dizajnerica osjetila potrebu odbaciti glasine da je izrađivala te džempere u pariškom potkrovlju. 'Mnogi su ljudi rekli i napisali da sam započela s poslom sjedeći na prozoru u Montmartreu pletući', objasnila je u Shocking Lifeu. 'U stvari, jedva sam poznavala Montmartre i nikad nisam znala plesti. Umijeće držanja i škljocanja tih dviju malih metalnih igala i stvaranja nečega od njih oduvijek mi je bila misterija, i doista je tako i ostalo. Nisam pokušavao učiti, budući da sam bio uvjeren da će rezultat bilo čega što bih učinila s time nalikovati komadu švicarskog sira.'

Vogueov pečat odobrenja

Pulover s mašnom debitirao je u Vogueu u prosincu 1927. Nacrtao ga je Douglas Pollard, a nazvan je trijumfom pristajanja, ali i trijumfom stapanja boja, u kojem su crno i bijelo toliko isprepleteni da postaju umjetničko remek-djelo. Kasnije te godine, uz pomoć partnera, Schiaparelli je osnovala vlastiti posao.

  • +10
Schiaparelli Haute Couture jesen/zima 2022. Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Beskrajne imitacije

U roku od nekoliko mjeseci dizajnerica je najavljena kao neka vrsta vizionara. 'Od svih imena ispisanih pozlaćenim slovima duž ulice Rue de la Paix, nema nijednog mlađeg i malo važnijeg od teško izgovorivog Schiaparellija! Vjerojatno ga znate kao naziv za novu vrstu ručno pletenog, modernog džempera,' pisao je jedan novinar 1928. godine. Dio noviteta ovog džempera bila je njegova prilagodljivost modernom načinu života imućnih. Kao što je Vogue primijetio u travnju te godine, 'Ponavljamo da je sportska odjeća zasebno područje mode s vlastitim zakonima.'

Budući da je bio pravi mamac za imitatore, pulover je zaživio vlastitim životom. U srpnju 1928. Loeserov dućan u Brooklynu nudio je jeftinije verzije s oglasom koji je uzvikivao: 'Ženski prugasti ili obični džemperi 4,95 dolara, čak i kopija Schiaparellijevog 'mašna' džempera. Kasnije te godine The Ladies Home Journal ponudio je svojim čitateljima DIY uzorak za izradu vlastitog primjerka.

U čemu je tajna tog tako privlačnog dizajna?

Poigravanja figurativnim motivima, izraženo u različitim medijima, postalo je nositeljem Schiaparellijevog stvaralaštva. Zakopčavala bi jakne metalnim gumbima u obliku cirkuskih izvođača i dizajnirala sezonske printove, vezove i duhovite dodatke, poput šešira u obliku cipele iz 1937. Ono što privlači pažnju nije kroj džempera, već način na koji koketira s vizualnim, vezujući maštu u lijepe čvorove.

  • +10
Schiaparelli Haute Couture, proljeće/ljeto 2022. Izvor: Profimedia / Autor: xx / Avalon / Profimedia