NOVA SUPERHRANA

Dvije žlice octa dnevno tope kilograme kao od šale

  • Autor: Iva Butković
  • Zadnja izmjena 27.01.2017 14:08
  • Objavljeno 27.01.2017 u 14:08
Jabučni ocat

Jabučni ocat

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jabučni ocat bi mogao biti nova superhrana, ako je sudeći prema nekim nekim stručnjacima koji tvrde da pomaže u borbi protiv dijabetesa, te može poslužiti za izbjeljivanje zubiju. No može li jabučni ocat postati vaš novi saveznik u borbi protiv kilograma?

Nutricionistica Carlol Johnston koja predaje na Sveučilištu u Arizoni smatra da može. Johnston je cijelo desetljeće provela proučavajući jabučni ocat i učinke koje ima na zdravlje. Iako njezina istraživanja nisu pokazala značajan utjecaj jabučnog octa na mršavljenje, jedno japansko istraživanje provedeno 2009. godine otkrilo je da dvije žlice razrijeđenog jabučnog octa dva puta na dan, zajedno s obrocima, pomaže u gubljenju kilograma, i to otprilike 2 kilograma u 12 tjedana.

Johnston smatra da zaključci japanskom tima istraživača imaju smisla jer postoje brojna istraživanja provedena na miševima koja su došla do zaključaka da vinski ocat mijenja metabolizam zbog čega je rezultat gubljenje kilograma.

'Jedini je problem što istraživanja nisu ispitana na ljudima, tako da ne možemo sa sigurnošću znati je li efektivno ili nije', rekla je Johnston za Motto Time.

Neka druga istraživanja pokazuju da je ovaj začin za salate pomaže održati zdravu razinu šećera u krvi.

'Kod osoba u preddijabetskoj fazi možete primijetiti da im šećer naglo poraste nakon obroka, pogotovo nakon ugljikohidrata poput tjestenine i pizze, a visoka razina glukoze može dovesti do kardiovaskularnih oboljenja', rekla je Johnston, te dodala kako octena kiselina pomaže smiriti i izregulirati nagli skok šećera.

No Johnston također tvrdi kako ne moramo nužno koristiti jabučni ocat jer je ključni sastojak octena kiselina, a upravo se ona nalazi u svim vrstama octa, stoga će poslužiti i vinski ocat ili balzamični ocat. Johnston preporuča korištenje razrijeđenog vinskog octa jer ima glađu teksturu od jabučnog octa te ga je lakše progutati.

Ono što je važno znati je to da ocat obavezno pomiješate s vodom kako bi ga razrijedili, jer u suprotnom može ošteti grlo i jednjak, pa čak i zube. Razrijeđeni ocat popijte netom prije obroka kako bi imao najbolji učinak i pazite da dnevni unos octa ograničite na 4 žlice.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi