RECEPT ZA DESET

Dunavski valovi kakve još niste probali

06.11.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Dunavski valovi spadaju među najomiljenije kolače jer su vrlo ukusni i sočni, a ako nemate recept, evo jednog prave majstorice za slatke užitke

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku


Tijesto:

220 g šećera
300 g maslaca (sobne temperature)
6 jaja
220 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
2 ½ žlice kakaa
3 žlice mlijeka
1 staklenka kompota od višanja (720 ml)
10 žlica soka od višanja (od kompota)

Krema:
2 vrećice pudinga s okusom vanilije
2 žlice škrobnog brašna (gustina)
80 g šećera
1 l mlijeka
250 g maslaca (sobne temperature)
2 žlice šećera u prahu
200 ml vrhnja za šlag (bez dodatka šećera)
1 vrećica vanilin šećera

Glazura:
150 g čokolade za kuhanje
50 ml vrhnja za šlag
60 g šećera
25 g kakaa
70 ml vode

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje (39 x 27 cm) namazati masnoćom i posuti brašnom. Kompot od višanja istresti u cjedilo i ostaviti da se višnje dobro ocijede. Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Šećer i maslac mikserom miješati oko pet minuta. Zatim dodavati jedno po jedno jaje i svaki put miješati otprilike minutu. Mješavinu brašna dodati u smjesu i kratko mikserom izmiješati. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta staviti u lim za pečenje i fino izravnati. U drugi dio tijesta dodati tri žlice kakaa (prosijati zbog grudica) i tri žlice mlijeka te kratko izmiješati. Tamno tijesto stavljati žličicom na svijetlo tijesto (kao hrpice) i oprezno prekriti svijetlo tijesto te izravnati. Ocijeđene višnje stavljati na tijesto, centimetar razmaknute jedna od druge, i to u vidu redova. Staviti peći u zagrijanu pećnicu 30 minuta, zatim izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi. Hladan biskvit preliti s 10 žlica kompota od višanja te nastojati preliti dio s višnjama odnosno tamni dio tijesta. Zatim kolač premazati kremom.

Krema:
puding, gustin i šećer izmiješati. Zatim dodati 200 ml mlijeka i dobro izmiješati, da ne ostanu grudice. Ostatak mlijeka (800 ml) zakuhati, skloniti sa štednjaka, smanjiti temperaturu i umiješati mješavinu pudinga. Vratiti na štednjak i neprestano miješajući kuhati jednu do dvije minute. Skloniti sa štednjaka i odmah prekriti folijom za održavanje svježine, direktno na površinu pudinga, da bi se spriječilo stvaranje kožice, te ostaviti da se potpuno ohladi. Maslac sobne temperature zajedno sa šećerom u prahu kremasto mikserom izraditi, a vrhnje za šlag čvrsto izraditi zajedno s vanilin šećerom.

296528,295750,295499,296018

Hladan puding mikserom dobro izraditi i žlicu po žlicu (neprestano miješajući mikserom) dodavati kremastom maslacu. Na kraju dodati čvrsti šlag i još jednom dobro izmiješati kremu. Njome premazati kolač, fino izravnati i staviti na pola sata u hladnjak. Zatim izvaditi kolač iz hladnjaka, premazati glazurom i vilicom lagano praviti valove po glazuri te ga staviti u hladnjak. Jako je bitno to da pola sata prije serviranja izvadite kolač iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi, jer u tijestu je maslac pa je potrebno da malo omekša, kako bi bio mekan i sočan.

Glazura:
sitno narezati čokoladu. Vrhnje, vodu, kakao i šećer izmiješati te staviti na štednjak da zakuha, neprestano miješajući. Skloniti sa štednjaka, dodati narezanu čokoladu i miješati sve dok se ne otopi. Glazuru ostaviti da se malo ohladi i tek onda premazati kolač njome.

Savjet:
umjesto višanja u kolač se može staviti drugo voće iz kompota (npr. breskve ili marelice).