STIŽE KRALJ ILI KRALJICA

Dramatična priča o bolesti zasjenila radosnu vijest

04.12.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Princ William će danas posjetiti svoju trudnu ženu nakon što je noćas uz njezinu bolničku postelju proveo nekoliko sati jer je Kate Middleton hospitalizirana zbog akutne jutarnje mučnine. Ta vijest dolazi samo dan nakon što je uzbuđenoj britanskoj javnosti javljeno da u kraljevsku obitelj stiže prinova i budući kralj ili kraljica. Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea planirali su uoči Božića objaviti vijest da čekaju bebu, s namjerom da pričekaju da Kate uđe u drugo tromjesečje trudnoće, te su planirali razveseliti obitelj na tradicionalnoj božićnoj proslavi u Sandringhamu. Kako je vojvotkinja jučer hospitalizirana, nisu imali drugog izbora nego objaviti da očekuju dijete

30-godišnja je Kate trudna osam tjedana, a u bolnicu ju je princ William odveo nakon ručka. Bolnički izvori kažu da će, iako ne postoje razlozi za uzbunu, Kate u bolnici King Edward VII ostati nekoliko dana.

Bio je to dan kad su radili živci princu Williamu koji izlazeći sinoć iz bolnice nije rekao ništa brojnim TV ekipama i fotoreporterima koji su ga čekali.

Dvor je oduševljen
Članovi kraljevske obitelji, uključujući kraljicu i budućeg djeda Charlesa, bili su obaviješteni manje od sat vremena prije izjave. Princ Harry, koji je u Afganistanu, obaviješten je e-mailom, a svi članovi obitelji izjavili su da su oduševljeni viješću.

Spekulacije da je Kate možda trudna počele su prošlog tjedna, kada je u posjetu National Museumu uočena s novom frizurom. Ali stvarna je drama počela kada je Kate u petak otišla u posjet roditeljima. U ponedjeljak popodne William ju je, strahujući za buduću majku i bebu, nakon telefonskih konzultacija s liječnikom svojim Range Roverom odvezao u bolnicu.

Po svemu sudeći, vojvotkinja je u dobrom raspoloženju unatoč dijagnozi akutne jutarnje mučnine. Kraljevski bračni par nije tajio da želi osnovati obitelj, a William je isticao da bi volio imati dvoje djece. U srijedu prošlog tjedna par je izazvao glasine kad je princ primio dar – odijelce za bebu sa slikom pilota i porukom 'tatin mali kopilot'.

Treći u liniji za prijestolje
Beba će biti prvo unuče princa Charlesa i treći praunuk kraljice kojoj je ova vijest poseban dragulj na obilježavanju dijamantnog jubileja. Dijete će biti treće u liniji za prijestolje nakon princa Charlesa i princa Williama, dok će princ Harry biti četvrti.

William i Kate će učiniti sve da njihov mali princ ili princeza ima normalan odgoj što je više moguće, a vojvoda je često isticao da je za njega bilo važno to što je imao normalan tretman na sveučilištu i u vojsci te što je dobar dio vremena proveo daleko od očiju medija, a Kate je poznata kao žena s dvije noge čvrsto na zemlji. Ipak, dijete će morati biti podizano sa saznanjem da bi jednog dana moglo nositi krunu britanskog kraljevstva.

Slavno ime
Kladionice su već započele klađenje koje će ime odabrati vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea za novog princa ili princezu. 'Iako članovi kraljevske obitelji koji nose titulu princa ili princeza ne trebaju prezime, ako ga u bilo kojem trenutku bilo tko od njih bude trebao, njihovo je prezime Mountbatten-Windsor', piše na službenoj web stranici monarhije. Mladi članovi kraljevske obitelji uglavnom dobivaju tradicionalna imena koja su postajala u monarhiji, poput Jamesa, Edwarda, Charlesa, Georgea, Mary i Elizabete. William i Kate će također biti pažljivi u odabiru imena koje priliči budućem kralju ili kraljici.


Ako Kate rodi djevojčicu, mnogi će očekivati da odaju počast Williamovoj pokojnoj majci Diani, princezi od Walesa, ali i kraljici Elizabethi. Među ostalim su prijedlozima Alice (ime druge kćeri kraljice Viktorije i majke vojvode od Edinburgha), Amelia (druga kći Georgea II), Dorothea (što znači 'dar od Boga') i Charlotte (supruga Georgea III). Rodi li se dječak, moguća su imena Augustus (srednje ime Georgea II), Frederick (sin Georgea III) ili Leopold (sin kraljice Viktorije).

Ako se rodi dječak, vjerojatno će jednog dana biti princ od Walesa, što je naslov koji se obično daje muškom nasljedniku prijestolja.