OMILJENE ZIMSKE DELICIJE

Doživite advent u vlastitom domu uz pomoć recepta za kuhano vino i hot dog u domaćem pecivu

15.12.2020 u 14:01

Bionic
Reading

Možda ove godine nema adventskih kućica, pa samim time ni slasnih kobasa i kuhanog vina, no to ne znači da tu blagdansku atmosferu ne možete preslikati u svoja četiri zida doma. Odvrnite na radiju božićne pjesme, pripremite si kuhano vino i hot dog i uživajte u ostatku večeri u ovim omiljenim zimskim delicijama

Ako još uvijek niste sami pripremali vino, kada vidite koliko je to zapravo jednostavno, požalit ćete što ranije niste došli na tu ideju. Tradicija kuhanog vina potječe iz sjeverne Europe gdje se počelo konzumirati još u doba Srednjeg vijeka. Iz Švedske se ovaj napitak preko barbarskih plemena proširio u Rimsko carstvo, a zatim i u naše krajeve.

Osim ovog omiljenog toplog napitka, Hrvati tijekom adventa obožavaju degustirati raznorazne kobase pa vam ovog puta donosimo i recept za domaći hot dog s kiselim kupusom koji je vrlo jednostavan za pripremu, a ukoliko niste vični s tijestom, uvijek možete kupiti gotova peciva za hot dog.

Kuhano vino

Sastojci

  • 1 l crnog ili bijelog vina
  • Klinčići
  • Zvjezdasti anis
  • Cimet štapići
  • Naranča
  • Limeta
  • 5 žličica meda

Priprema

Zagrijte vino s medom pa dodajte začine. Pričekajte da vino zakuha te ugasite plamen. Ugasite vatru prije nego će zaključati kako vino ne bi izgubilo svoja svojstva. Ubacite ploške naranče i limete i te poslužite dok je još vruće.

Hot dog s kiselim kupusom

Sastojci

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 1,5 dl mlake vode
  • 1 žumanjak za premazivanje
  • 250 g kiselog kupusa
  • 6 hrenovki (možete odabrati i kobase po želji)
  • Nadjev po želji

Priprema

1. U prosijano brašno dodajte šećer, sol, suhi kvasac i dobro promiješati. Zatim otopljeni maslac, mlaku vodu pa dobro umijesite mekano tijesto (ne smije se lijepiti za prste). Bitno je dobro promijesiti tijesto sada i kasnije.

2. Tijesto ostavite pokriveno da se diže na toplom 30 minuta pa ga promijesite i podijelite na šest jednakih dijelova od kojih oblikujte peciva za hot dog.

3. Peciva za hot dog premažite žutanjkom pa prekrijte i ostavite da se tako dižu oko 40 minuta. Zatim ih posložite u pleh i pecite 12 minuta na 200 stupnjeva.

4. Za to vrijeme podinstajte kiseli kupus na malo maslinovog ulja i začinite po želji solju i paprom.

5. Peciva ohladite barem 15 minuta pa ih zarežite po dužini i dodajte dvije žlice kiselog kupusa. Potom dodajte kuhanu hrenovku i nadjenite vašim omiljenim namazom.

U slast!