NOVO ISTRAŽIVANJE

Dojenje ne spriječava dječju pretilost

13.03.2013 u 17:28

Bionic
Reading

Dojenje ne štiti bebe od razvoja pretilosti kasnije u životu, pokazalo je europsko istraživanje provedeno na više od deset tisuća majki i beba

'Malo je vjerojatno da će poticanje dojenja, koje ima niz dobrobiti za zdravlje, utjecati na epidemiju pretilosti', kazao je voditelj istraživanja Richard Martin s bristolskog sveučilišta.

Prošla istraživanja sugerirala su da bebe koje su dojene imaju manje izgleda izrasti u pretilu djecu.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA, obuhvatilo je 17 tisuća majki i njihove djece u Bjelorusiji. Polovica majki rodila je u bolnicama koje promoviraju dojenje.

Sve su majke obuhvaćene istraživanjem izvorno dojile djecu pa je cilj istraživanja bio usporediti koliko su dugo djeca dojena, kaže Martin.

Istraživanje je pokazalo da program poticanja dojenja djeluje. Nakon tri mjeseca 43 posto majki porođenih u bolnicama koje su poticale dojenje još je uvijek dojilo u odnosu na šest posto majki u kontrolnoj skupini koje nisu rodile u bolnicama uključenima u program poticanja.

Tijekom godina kod djece koja su dojena otkriveno je manje slučajeva infekcija probavnog sustava i osipa te bolje mentalne sposobnosti uključujući sposobnost pamćenja.

Znanstvenici su uspoređivali tjelesnu težinu i količinu masnog tkiva kod 14 tisuća djece koja su praćena do 11. godine života. Utvrđeno je da nema razlike među djecom koja su dojena i one koja nisu. Bez obzira na dojenje između 14 i 16 posto djece imalo je prekomjernu tjelesnu težinu i oko pet posto je bilo pretilo.