'možeš i ti'

Dojena djeca rjeđe su pretila i manje obolijevaju od kroničnih bolesti

02.10.2017 u 14:59

Bionic
Reading

Grad Zagreb predstavio je program obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja koji će u suradnji s organizacijama civilnoga društva (Udrugom RODA, Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju HUGPD) i zdravstvenim ustanovama, doprinijeti nizom aktivnosti u tjednu od 1. do 7. listopada, kako bi se širu i stručnu javnost informiralo o važnostima dojenja, njegovim dobrobitima za dijete, majku, i zajednicu u cjelini

Nažalost, 77 milijuna djece diljem svijeta nije dojeno u prvom satu nakon poroda. Dojenje općenito unapređuje zdravlje majke i djeteta, a dugoročno doprinosi postizanju više razvojnih ciljeva; smanjenju smrtnosti kod djece.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prigodnim je riječima pružio podršku svim aktivnostima te istakao vrijednost kontinuiranih nastojanja koje na ovom području ulaže Grad Zagreb – 'Prijatelj dojenja'. Prigodnim riječima prisutnima su se obratili i Ivana Zanze, izvršna direktorica Udruge Roda,  Mirela Šentija Knežević, viša stručna savjetnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, doc. prim. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr. med., voditeljica Jedinice za intenzivno liječenje novorođenčadi, KB Sveti Duh i suradnica Unicef-a te ambasadorica kampanje 'Možeš i ti', Mirna Medaković Stepinac.

Dojenoj djeci pružena je optimalna prehrana i zaštita od infekcija, a dojenje ima važnu ulogu u uspostavljanju cjeloživotnog zdravlja, jer su dojena djeca rjeđe pretila i manje obolijevaju od nekih kroničnih bolesti.  Dojenje ima pozitivan učinak i na zdravlje majke te se kod majki koje doje rjeđe bilježi postporođajna depresija, dok dugoročno manje obolijevaju od nekih kroničnih bolesti, a zbog boljeg zdravstvenog stanja djeteta, rjeđe izostaju s posla. Dodatna prednost majčinog mlijeka je i što je ono prirodna, obnovljiva hrana koju ne treba proizvoditi i pakirati pa se dojenjem ne proizvodi otpad i stvaraju emisije stakleničkih plinova koje ubrzavaju globalno zatopljenje kao kod proizvodnje i potrošnje mliječne formule.

Zbog svega navedenog Grad Zagreb je prepoznao dojenje kao jedan od prioriteta lokalne zajednice te kontinuirano radi  na stvaranju okruženja u kojem će svako dijete imati uvjete za zdravo i sigurno odrastanje. Ne manje važan je i kontinuiran rad na unaprjeđenju mjera pronatalitetne i socijalne politike kroz pružanje potpora djeci, majkama i obiteljima.

'Cilj je ove akcije promicanje i unaprjeđenje dojenja ne samo na području Grada Zagreba već na području cijele Republike Hrvatske uz povećanje postotka dojene djece do 6. mjeseca života i ukupno dojene djece od 7. mjeseca do prve, odnosno do 2. godine života. Kampanja 'Možeš i ti' kojom smo željeli napraviti dodatan korak u informiranju i senzibiliziranju hrvatske javnosti na temu dojenja stoga izvrsno nadopunjuje aktivnosti koje Grad Zagreb kontinuirano provodi s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti dojenja, ali i u pogledu pružanja podrške sadašnjim te budućim majkama, djeci i obiteljima u cjelini. Ovom prilikom posebno bih istakla da smo pokrenuli i Facebook stranicu 'Dojenje je zakon' koja za cilj ima kontinuirano informirati sadašnje i buduće roditelje o važnosti dojenja te im pružiti potrebnu podršku i savjete“, izjavila je Mirela Šentija Knežević, viša stručna savjetnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Mirna Medaković Stepinac, ambasadorica kampanje 'Možeš i ti' ovom je prilikom istaknula: 'Još dok sam bila u bolnici, bila sam izbezumljena oko dojenja. Odjednom, došle su dvije djevojčice i trebalo ih je dojiti. U bolnici sam pogledala odličan film, 'Mliječna staza'i zapamtila jednu fantastičnu rečenicu: 'Svaki je početak težak i za sve što vrijedi treba se pomučiti'. Tako sam se ja za dojenje pomučila, a ono je vrijedno toga. Danas sam jako sretna i ponosna što već gotovo 6 mjeseci dojim svoje djevojčice koje su zdrave i odlično napreduju. Drago mi je da kao ambasadorica kampanje 'Možeš i ti' mogu svojim primjerom potaknuti i ostale majke da ustraju u dojenju jer dojenje je zakon“.

Kako bi što veći broj obitelji upoznao s koristima dojenja kako za dijete, tako i za majku, no jednako tako i pojasnili sve nedoumice koje mnoge obitelji imaju, Grad Zagreb pokrenuo je i Facebook stranicu – 'Dojenje je zakon', kroz koju će nastaviti sve aktivnosti unaprjeđenja dojenja.