intrigantna tema

Vanda Winter uputila emotivnu poruku majkama: 'Žene, ne dozvolite da vas se posramljuje'

06.07.2017 u 17:24

Bionic
Reading

Dojenje u javnosti postalo je tema o kojoj se mnogo raspravlja, te koja izaziva mnogo kontroverzi. Budući da se na dojenje u javnosti gleda s dozom zgražanja i osude, pjevačica i glumica Vanda Winter koja je i sama majka, progovorila je o problemu s kojim se susreću mnoge žene, a podržale su je druge poznate majke

Svojom objavom na Instagram profilu, Vanda Winter je podržavala 'pokret' u koji su se uključile poznate mame poput Belme Džombe i Ide Prester, a koji se zalaže za slobodu dojenja na javnim mjestima.

'Čak sam i ja iznenađena koliko pažnje izaziva tema dojenja u javnosti. Nekako sam oduvijek mislila da je dojenje normalna, prirodna stvar koja dođe 'sama po sebi', koja se podrazumijeva  i da svi to kuže! Onda sam rodila i shvatila da to baš i nije tako. Shvatila sam da puno žena ima velikih problema s tim i da zbog manjka edukacije i/ili educirane potpore, često (prerano i prebrzo) odustanu od dojenja, čime bebi uskrate nešto što je vrlo vrijedno u nutritivnom, imunološkom i emocionalnom smislu. O odnosu društva prema prizoru dojenja na cesti da i ne govorim! Najveće iznenađenje mi je to što su najglasniji 'progonitelji' mama koje hrane svoju djecu vani - upravo druge žene. Ili im smeta 'cica na izvol'te' ili im smeta 'krpa na djetetovoj glavi'. A pritom su im dekoltirani selfiji na društvenim mrežama sasvim ok.. #prioritetisuočitorazličiti Isto tako sam shvatila da je majčinstvo sredstvo kojim se žene 'špinče' podjednako kao i frajeri sa svojim.. jel? Kao da nas hendlanje svojih beba čini većim ženama od onih koje imaju metode drugačije od nas. #svatkoimapotrebupametovati

Moja poanta je da, iako inače zazirem od privatnih fotki u novinama, sada prvi put ne osjećam otpor, jer ako ikako mogu, stvarno želim potaknuti žene da se ne srame i da si ne dopuštaju da ih se posramljuje. 'Cica na izvol'te' je u ovom kontekstu ok, isto kao i 'krpa' koja, vjerovale ili ne, osim od srama štiti djecu od jakog sunca, vjetra, pa i kukaca - ako recimo kao mi volite papati pod drvetom. #sitabebajefokus Biti mama je veliki izazov, ali je i lijepo i vrijedi svake neporospavane noći, svakog trenutka brige. I svaka žena koja si je to željela, slobodna je majčinstvo shvatiti i prakticirati kao apsolutni privilegij', poručila je na svom Instagram profilu.

Čak sam i ja iznenađena koliko pažnje izaziva tema dojenja u javnosti.. Nekako sam oduvijek mislila da je dojenje normalna, prirodna stvar koja dođe "sama po sebi", koja se podrazumijeva i da svi to kuže! Onda sam rodila i shvatila da to baš i nije tako.. Shvatila sam da puno žena ima velikih problema s tim i da zbog manjka edukacije i/ili educirane potpore, često (prerano i prebrzo) odustanu od dojenja, čime bebi uskrate nešto što je vrlo vrijedno u nutritivnom, imunološkom i emocionalnom smislu. O odnosu društva prema prizoru dojenja na cesti da i ne govorim! Najveće iznenađenje mi je to što su najglasniji "progonitelji" mama koje hrane svoju djecu vani - upravo druge žene. Ili im smeta "cica na izvol'te" ili im smeta "krpa na djetetovoj glavi". A pritom su im dekoltirani selfiji na društvenim mrežama sasvim ok.. #prioritetisuočitorazličiti Isto tako sam shvatila da je majčinstvo sredstvo kojim se žene "špinče" podjednako kao i frajeri sa svojim ..jel? :D Kao da nas hendlanje svojih beba čini većim ženama od onih koje imaju metode drugačije od nas. #svatkoimapotrebupametovati Moja poanta je da, iako inače zazirem od privatnih fotki u novinama, sada prvi put ne osjećam otpor, jer ako ikako mogu, stvarno želim potaknuti žene da se ne srame i da si ne dopuštaju da ih se posramljuje. "Cica na izvol'te" je u ovom kontekstu ok, isto kao i "krpa" koja, vjerovale ili ne, osim od srama štiti djecu od jakog sunca, vjetra, pa i kukaca - ako recimo kao mi volite papati pod drvetom. #sitabebajefokus Biti mama je veliki izazov, ali je i lijepo i vrijedi svake neporospavane noći, svakog trenutka brige. I svaka žena koja si je to željela, slobodna je majčinstvo shvatiti i prakticirati kao apsolutni privilegij.

A post shared by Vanda Winter (@vandawinter148) on

Glumica je u KB Sveti Duh krajem travnja rodila svoje prvo dijete - sina Fabijana. Sa nogometašem Ivanom Parlovom se na vječnu ljubav zavjetovala u prosincu 2015.godine u crkvi Svete Katarine u Zagrebu.