STRAŠNA ISTINA

Dobro razmislite prije nego što poželite jesti ovu hranu

23.10.2013 u 07:22

Bionic
Reading

Određenu hranu najbolje bi bilo da više nikada ne jedete. Naime, ako imate naviku jesti brzu hranu, gotove sendviče i salate, vrijeme je da zastanete i razmislite. Nakon ovoga sigurno više nećete željeti ni pomisliti na tu hranu

Ako imate naviku jesti brzu i gotovu hranu, osim začepljenih arterija, sve širih bedara, ili sve češćeg celulita, trebalo bi vas brinuti u trovanje hranom. Nakon što ovo pročitate nesumnjivo ćete poželjeti da neke stvari nikada niste ni probali.

Piletina sa žara. Ovo se upravo odnosi na pileće sendviče koje ste izabrali kako biste izbjegli hamburgere koji su ionako već na lošem glasu. Kako piše magazin Forbes, da bi piletina sa žara bila tako ukusna i sočna, te da se ne bi lijepila za rešetku na kojoj se peče, stavlja se čak tri premaza tekućeg margarina na rešetku, a za sočnije meso dodaje se još i tekući margarin na rubove mesa.

Sendviči od tune i piletine. Morski plodovi i riba zvuče poput zdravog obroka, no činjenica je da se kupovne salate ne rade na isti način kao kod kuće. U mnogim lancima proizvođača hrane tuna se jednostavno izvadi iz pakiranja, malo se ocijedi ulje ili voda, zatim se doda majoneza u jednakoj količini koliko je i tune. A ne treba ni spominjati kako majoneza nerijetko bude ostavljena cijeli dan na sobnoj temperaturi, što je i više no opasno. Zaposlenici u restoranima kažu pak kako se za pileću salatu nerijetko na sitne komadiće nareže stara piletina koja je preostala od prethodnih ili čak nekoliko dana starih obroka, dodaju se začini i povrće te je se servira kao zdrav obrok.

Pića iz aparata i pića s ledom. Sokovi koje točite direktno iz aparata u sebi mogu sadržavati znatno više no što se možete i nadati. Prema riječima onih čije je zanimanje čišćenje aparata za pića i ledomate, metode čišćenja su blago rečeno grozne. Ledomati se nerijetko ne čiste skroz dok potpuno ne prestanu raditi. Da bi ledomat prestao raditi, potrebna je apsurdna količina sluzi, kalcija, algi ili pak kombinacija svega toga. Drugi problem su mlaznice kroz koje se toče sokovi iz aparata jer se rijetko kad čiste. Ljepljiva tekućina sokova nakuplja se ispod aparata, privlači kukce, a kada se aparat čisti, sredstva za čišćenje gotovo uvijek ostaju u aparatu. Osim toga, piće iz aparata nikada ne uspijeva biti posve potrošeno ili očišćeno iz rezervoara pa se samo pomiješa s novom količinom.

Salata iz kantine. Nije li salata najzdraviji izbor? Ne kada se radi o zdjelici salate iz kantine ili samoposlužnog restorana. Prije svega, tu je njezin sastav, koji nerijetko padne na pod pa se samo ubaci u zdjelicu, zatim činjenica da te salate mnogi dodiruju, kašlju, kišu i što god drugo. Zadnje na popisu je umak, u kojemu se zna naći doista svega, a vrlo često se posude s dresingom rijetko čiste te se samo dodaje nova količina.

Krafne. U većini slučajeva krafne se rade u velikoj središnjoj kuhinji pa se nakon toga prevoze do prodavaonica, što znači da nisu svježe. U drugom slučaju na oprezu valja biti zbog procesa pečenja. U kuhinjama nekih od najpoznatijih proizvođača hrane ulje za prženje se mijenja jednom u dva tjedna. Treća stvar je ta da pečene krafne vrlo često budu stavljene u košare koje su na podu pa na njima završi doista svašta. A krafne s glazurom? Reći ćemo samo ovo – muhe jako vole šećernu glazuru.

Pljeskavice i ostalo meso sa žara. Meso u restoranima brze hrane uvijek ima određeni zdravstveni rizik, najčešće zbog samog procesa kuhanja. U većini slučajeva meso sa žara nije nikada do kraja pečeno, a nakon pečenja ostavlja ga se na toplom pod pretpostavkom da će se skuhati do kraja. No ako ga se posluži odmah, doista treba biti oprezan. Osim toga, nikako nije preporučljivo naručivati manje popularne komade mesa. Naime, ujutro se ispeče mala količina toga mesa, a kako to nitko ne naručuje, postoji velika šansa da ćete dobiti komad mesa pečen prije više od pet ili šest sati.