ZADOVOLJNIJI I PRODUKTIVNIJI

Dobar seks nas čini učinkovitijima na poslu

09.06.2009 u 10:37

Bionic
Reading

Zdrava emocionalna i seksualna veza uvelike smanjuje stres na radnom mjestu, dokazali su švedski znanstvenici i još jednom potvrdili da je muškarcima, kad je seks u pitanju, od kvalitete daleko važnija kvantiteta

Švedsko istraživanje koje je trajalo pet godina proučavalo je učinke veza na stres povezan s radnim mjestom. Psihologinja Ann-Christine Andersson Arntén, koja je vodila to istraživanje, kaže da privatni život ljudi može pomoći u smanjenju stresa na poslu ili nas pak gurnuti preko ruba.

'Ili se kući vraćate nečemu što vas može opustiti i oporaviti ili vas veza čini još nezadovoljnijima. Ako je slučaj ovo zadnje, onda se ne možete oporaviti, a cijeli vaš sistem postaje psihički i mentalno neuravnotežen. Bit ćete sve nezdraviji i to može završiti depresijom, tjeskobom ili problemima sa spavanjem', tvrdi psihologinja.

U istraživanju je sudjelovalo 900 muškaraca i žena koji su morali ocijeniti je li njihova veza dobra, prosječna ili loša. Zatim su trebali ocijeniti ima li njihova veza pozitivan ili negativan učinak na posao koji rade. Za žene su rezultati bili predvidljivi jer su žena u dobrim vezama proživljavale manje stresa na poslu, a one u lošim vezama su bile pod jačim stresom na radnom mjestu.

Kod muškaraca je, pak, druga priča. Muškarci koji su svoju vezu ocijenili kao prosječnu rekli su da, kad situacija postane teška, jednostavno treba uložiti više truda i truditi se sve dok veza ne postane ili bolja ili gora. Kad se to dogodi, onda sjajna veza ili njezin konačan krah više nemaju nikakav utjecaj na njihovo zdravlje.

Pokazalo se da je muškarcima učestalost seksualnih odnosa puno važnija nego ženama kojima je od kvantitete ipak kvaliteta na prvom mjestu. Također je vidljivo da suprotno uvriježenom vjerovanju muškarci ipak ne mogu potpuno razdijeliti privatni život i posao.