PREVIŠE VREMENA PRED EKRANOM

Djeci prijeti visoki krvni tlak

04.08.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Djeca koja previše vremena provode ispred računalnog ili televizijskog ekrana mogla bi imati problema s povišenim krvnim tlakom, pokazuje najnovije istraživanje

Znanstvenici su otkrili da djeca koja pred ekranom provedu prosječno dva i pol sata dnevno imaju viši krvni tlak od djece koja su rijetko pred ekranom.

Što je točno uzrok tome, nije poznato, ali znanstvenici vjeruju da televizija i računala uzimaju djeci vrijeme koje bi trebali provesti u bavljenju fizičkim aktivnostima. Visoki krvni tlak jedan je od faktora koji povećavaju rizik za oboljenje od potencijalno smrtonosnih kardiovaskularnih bolesti.

Tijekom istraživanja promatrano je 111 djece u dobi od tri do osam godina. Otkriveno je da djeca prosječno tijekom dana pred ekranom provode sat i pol vremena, iako ima i onih koji znatno više vremena provode pred televizorom i računalom.

Znanstvenici su otkrili da djeca koja pred ekranom provode najmanje vremena imaju znatno niži krvni tlak od djece koja većinu slobodnog vremena provode u igranju računalnih igrica i gledanju filmova.