UPITNA ODGOJNA METODA

Djeca koju roditelji tuku po stražnjici postaju agresivna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.04.2010 09:38
  • Objavljeno 12.04.2010 u 08:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Djecu je katkada dobro disciplinirati, ali ih nije dobro tući po stražnjici, jer to ima sasvim suprotan učinak. Naime, najnovije istraživanje pokazuje da djeca na udaranje po stražnjici odgovaraju agresijom

Američki pedijatri ističu da je udaranje djece po stražnjici potpuno besmisleno, jer nikada ne daje željene rezultate, odnosno djetetovo ponašanje se ne promijeni. Uočeno je čak da su djeca koja dobivaju batine puno agresivnija od ostale djece.

Umjesto udaraca, pedijatri za kažnjavanje djece preporučuju metode poput udaljavanje djeteta u sobu. Kažu da na taj način roditelji šalju djeci poruku da su prevršila mjeru te da sada nasamo o svemu tome razmisle.

Međutim, istraživanje je pokazalo da mnogi roditelji nemaju dovoljno strpljenja za takvo reagiranje te jednostavno 'puknu' nakon što dijete učini nekakvu nepodopštinu pa ih onda istuku po stražnjici.

Prema podacima istraživanja koje je obuhvatilo 2.500 djece, ona koju su roditelji često udarali po stražnjici u dobi od tri godine, bila su tri puta agresivnija od ostale djece u kasnijoj dobi, odnosno u dobi od pet do osam godina.

Premda se kaže da je batina izišla iz raja, najnovija istraživanja pokazuju da to ipak nije tako te da se roditelji, ako žele zdravo i stabilno dijete, moraju koristiti drugim odgojnim metodama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi