ŠTETNO PONAŠANJE

Djeca koja previše gledaju TV ne znaju komunicirati

31.01.2011 u 09:53

Bionic
Reading

Djeca koja provode previše vremena ispred televizora ili računala mogla bi imati problema s razvojem govornih sposobnosti, pokazuje najnovije istraživanje

Stručnjaci neprestano otkrivaju nove razloge zbog kojih djeca ne bi trebala provoditi toliko vremena u gledanju televizije i igranju na računalima. Potvrđuje to i najnovije istraživanje koje otkriva da jedan od šest roditelja vjeruje da previše vremena provedenog na taj način uzrokuje komunikacijske probleme njihovoj djeci.

U istraživanju koje je provela organizacija Communication Trust sudjelovalo je 6000 ljudi, a od toga 3000 roditelja. Više od polovice ispitanih roditelja smatra da djeca ne znaju razgovarati i koristiti se svojim komunikacijskim vještinama ako roditelji ne razgovaraju dovoljno s njima.

Pokazalo se da je 16 posto odraslih i 17 posto roditelja uvjereno da je boravak pred televizorom i računalom glavni uzrok problema u govoru, jeziku i komunikacijskom razvoju djece općenito. Trećina roditelja iznimno je zabrinuta zbog toga, jer se boje da djeca neće znati kvalitetno razgovarati.

'Djeca ne znaju koliko je važna komunikacija u životu i zato im mi moramo objasniti to. Moraju znati koliko bi mogli imati problema u životu ako ne razviju tu vještinu, a neće je dobro razviti ako većinu vremena gledaju u televizor i računala', kaže Jean Gross, engleska šampionka u komunikaciji.

Dakako, glavna odgovornost je na roditeljima koji se trebaju pobrinuti da im djeca ne provode toliko vremena prikovana za različite ekrane. Samo roditelji koji su u potpunosti posvećeni djeci i redovito razgovaraju s njima mogu očekivati funkcionalnu djecu koja će uspjeti odoljeti svim izazovima suvremenog doba.