RIJEČKI MUZEJ NIŽE PRIZNANJA STRUČNJAKA I POSJETITELJA

Djeca bi pratila JGL Muzej farmacije i na Instagramu

24.11.2021 u 12:23

Bionic
Reading

Zbog modernog postava, Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je JGL Muzeju farmacije posebno priznanje, a uređenjem su oduševljeni i stručnjaci izvan granica Hrvatske

Nakon samo godinu dana rada, JGL Muzej farmacije dobiva niz priznanja, a najnovija stiže iz Hrvatskog muzejskog društva. Ocjenjivačkom sudu svidio se izuzetno moderan stalni postav, temeljem kojega je riječkom muzeju dodijeljeno posebno priznanje za realizirani stalni postav. Također, nedavno je JGL Muzej farmacije postao i dobitnikom nagrade BigSEE Interior Design Award 2021, u kategoriji javne namjene. Time je dizajn postava i uređenje interijera, koje je vodila arhitektica Gorana Stipeč Brlić iz Studija za arhitekturu i urbanizam AO16, prepoznato i izvan granica Hrvatske.

„Nagrada Hrvatskog muzejskog društva za nas je posebna jer dolazi od muzejske struke, a to dokazuje da postav nije samo lijep i moderan, već i kvalitetan te edukativan. Ponosni smo što se uložen trud u JGL Muzej farmacije prepoznaje sve više i u Hrvatskoj i u svijetu“, ističe Marin Pintur, voditelj JGL Muzeja farmacije. Dodaje da su se, pri osnivanju muzeja, vodili mišlju kako on treba biti moderan i ukorak s vremenom u kojem živimo, ali, prije svega, edukativan, kako bi se povijest i važnost farmacije proširile što većem krugu ljudi.

Nedavno je tako, u suradnji s Muzejom grada Rijeke, postavljena izložba o 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske. Njome se posjetitelji riječke Palače šećera, u kojoj je izložba postavljena do 9. siječnja, imaju prilike upoznati s bogatom hrvatskom poviješću ljekarništva, zanimljivim zapisima, važnim pojedincima.

Također, JGL Muzej farmacije svakodnevno posjetitelje educira i u vlastitom prostoru u Užarskoj ulici. Iako ga posjećuju sve dobne skupine, postav je osobito popularan među djecom koja dolaze iz škola diljem Hrvatske. Posjetitelji su najviše oduševljeni povijesnom ljekarnom, atraktivnom multimedijom kojom mogu razgledati muzej, kao i ljekovitim biljem u vanjskom prostoru. Učenici i profesori, pak, uživaju u radionici izrade i tubiranja krema s eteričnim uljima. Ipak, kada im se obrati 3D zmija s tableta i počne pričati o povijesti farmacije, kod mnogih dođe i do blagog podizanja adrenalina.

„Djeca postavljaju različita pitanja, među kojima se nerijetko nađu i upiti koje je ime muzeja na Instagramu, da ga mogu „zapratiti“, dok se stariji zanimaju ima li kod nas lijeka ili cjepiva za koronavirus. Upravo priče kojima svakodnevno svjedočimo od naših najmlađih, do naših starijih sugrađana i turista svjedoče da smo otvorenjem ovakvog jedinstvenog muzeja pokazali kako i farmacija i ljekarništvo mogu biti zanimljivi svim generacijama“, zaključuje Pintur.