ISTRAŽIVANJE

Djeca bez braće i sestara su sretnija

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.11.2010 10:39
  • Objavljeno 15.11.2010 u 09:51
djeca

djeca

Izvor: Corbis / Autor: Mika/Corbis

Ponekad se čini da su djeca bez braće i sestara pomalo usamljena, razmažena i svojeglava, međutim istraživanje pokazuje da su upravo ona sretnija od djece koja moraju dijeliti roditeljsku ljubav

Jedan od razloga zašto su jedinci često samouvjereni i zadovoljni jest to što nisu prisiljeni boriti se s braćom i sestrama. Kako tvrdi istraživanje, čak trećina djece tvrdi da ih starija braća i sestre ponekad udaraju.

Sukladno tome, mnogi se žale da im braća i sestre često oduzimaju stvari te im upućuju razne ružne riječi. Istraživanje

Senthil Kumar/Corbis

Senthil Kumar/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Senthil Kumar/Corbis

Braća i sestre se ponekad jednostavno ne slažu

provedeno nad 100.000 ljudi pokazalo je da jedinici često slabije razvijaju socijalne vještine, a zbog potpune roditeljske pažnje smatraju se puno sebičnijima i razmaženijima.

Djeca koja odrastaju bez braće i sestara teže sklapaju prijateljstva i treba im puno više vremena da se priviknu na vrtić u odnosu na djecu koja su naučila dijeliti sve s braćom i sestrama. Znanstvenici tvrde da borba za roditeljsku pažnju te nužnost dijeljenja slatkiša i igračaka može biti razlog zašto su jedinci sretniji od mališana s braćom i sestrama.

Svađe i maltretiranje među braćom i sestrama česti su u mnogim domovima - tako 30 posto tinejdžera tvrdi da ih braća i sestre vrijeđaju, a često im i oduzimaju stvari. Međutim, osim povremenih razmirica, braća i sestre pružaju potporu jedni drugima, što jedinci nikada neće doživjeti i osjetiti.

Nesuglasice i svađe među braćom i sestrama, kako pokazuje istraživanje, vrlo stresno djeluju i na roditelje koji često odustaju od pokušaja da poboljšaju situaciju, ostavljajući djeci da to sama riješe.

Michele Elliott, ravnateljica udruge koja se bori protiv bullyinga, tvrdi: 'Ne možeš birati brata ili sestru, a neka djeca se bez obzira na sve jednostavno ne slažu, što dovodi do konflikta. Postoje i mnogi mitovi o jedincima. Jedan od njih je da su usamljeni, no to naše istraživanje nije pokazalo.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi