PROPAST TJEDANA MODE?

Dizajneri zbog krize otkazuju revije

09.12.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Financijska kriza koja potresa svijet sve više se osjeća i u svijetu mode. Velika dizajnerska imena otkazuju svoje nastupe na skupim tjednima mode

Francuska modna kuća Cacharel zadnja je u nizu velikih modnih kuća koje su odustale od nastupa na raskošnim, ali i vrlo skupim revijama na najvećim tjednima mode. Cacharel je odustao od nastupa na predstojećem Pariškom tjednu mode, a razlog takvoj odluci je recesija i previsoki troškovi predstavljanja kolekcija.

Osim Cacharela, mjere štednje poduzele su i Vera Wang i Donna Karan, koje su već ranije otkazale svoje nastupe na Tjednima mode, ali i dizajneri Valentino i Marni koji su se, umjesto glamura na pistama, odlučili za skromnije izdanje predstavljanja novih kolekcija u manjim prostorima. Štoviše, modna kuća Valentino odlučila se za vrlo skromno predstavljanje; svoje nove kolekcije za jesen i zimu predstavljat će samo po dogovoru s klijentima.

Bez obzira na odustajanje dizajnera od nastupa, za sada još uvijek nije upitno održavanje četiriju najvećih tjedana mode, Njujorškog, Londonskog, Pariškog i Milanskog, no ako se kriza nastavi, velika je šansa da će raskošne revije postati dio prošlosti.