MALE PROMJENE

Dizajneri interijera savjetuju kako ovoga proljeća osvježiti životni prostor s minimalnim ulaganjima

09.03.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Kako dani postaju sve duži i zima se polako pretvara u proljeće, optimizam nove sezone teško je zanemariti. I dok proljetno čišćenje po prirodi dobiva najviše pozornosti kada je riječ o sezonskom uređenju životnog prostora, sjajno je vrijeme da ga osvježite nekim novim predmetima i pripremite za vedre, proljetne mjesece

Kako ističu priznati dizajneri interijera, uređenje doma za novu sezonu ne mora uključivati velike preinake i kupnju novoga namještaja kako bi mu podarili novi i poboljšani izgled. Manje promjene u izgledu životnog prostora mogu imati podjednako veliki utjecaj. Svoje mišljenje jedni od najpoznatijih dizajnera interijera pokušali su potvrditi dijeleći savjete kako možete urediti i pripremiti svoj dom za novu sezonu, bez prevelikog posezanja u lisnicu.

Investirajte u novu sobnu biljku

Znanstveno je dokazano da sobne biljke mogu pozitivno utjecati na dom. Studije su otkrile da ne samo da mogu ukloniti toksine iz zraka, već mogu i povećati produktivnost te vas opustiti. Jesmo li spomenuli da dodaju i životnu dimenziju vašem domu koju druge vrste namještaja i ukrasa ne mogu? 'Ništa ne predstavlja svježinu u životnom prostoru poput pravih biljaka', otkriva dizajner interijera iz Los Angelesa, Mark Cutler predlažući vrste sobnih biljaka koje će svojom veličinom i izgledom listova dodati dozu potrebne dramatičnosti u vašem domu.

Riješite se nereda na policama

Jednostavan način da svom životnom prostoru podarite mini makeover bez prevelikih novčanih ulaganja nesumnjivo je preuređenje postojećih polica.

'Uklanjanje masti na policama i drugim površinama izvrstan je način za novi početak', kaže dizajnerica interijera Brooke Spreckman. Predlaže da prvo uklonite sve s polica, a zatim uzmete stvari koje niste dirali neko vrijeme ili su vam nepotrebne. 'Započnite s minimalnim 'ukrasnim' predmetima koji će vas usrećiti', savjetuje dizajnerica.

Ogoljeni podovi

'Puno puta osvježavanje izgleda životnog prostora ima više veze s onim što odlučite ukloniti nego sa onim što mu odlučite nadodati', ističe Cutler. S proljećem na horizontu, američki dizajner interijera smatra da ne postoji bolje vrijeme za uklanjanje tepiha s podova i njihovo dubinsko čišćenje. 'Izgled ogoljenog poda učinit će vaš dom hladnijim i većim, a svim vašim postojećim komadima pružiti potpuno novi izgled'.

Investirajte u novi tekstil

Ne morate pretjerano mijenjati izgled svog životnog prostora. Cutler predlaže da vašem domu date novi, svježi izgled zamjenom manjeg tekstila s novim. 'Ono što osobno volim raditi kada je riječ o dekoru je mijenjati manje dekorativne predmete. Novih ukrasni jastuci ili laneni prekrivač sjajan su način dodavanja svježine postojećem izgledu prostorija u domu'.

Organizirajte hodnik

Ako smatrate da je vaš ulaz neprestano prepun ključeva, kaputa, cipela i ostalog pribora, razmislite o ulaganju u nekakav organizacijski sustav. 'Ulaz je uvijek glavna bolna točka za moje klijente', otkriva Sara Losonci, osnivačica ShelfieNYC-a, profesionalnog poduzeća za organizaciju kuća i ureda. Ona predlaže zidna rješenja za pohranu pošte, ključeva, sunčanih naočala i sličnih predmeta koje tradicionalno odložite prilikom ulaska u dom.

Osvježite svoje posuđe

Koliko je vremena prošlo od kada ste uložili u novi set posuđa? Ako su na vašim loncima i tavama vidljivi znakovi pretjeranog korištenja ili ako još uvijek niste zamijenili svoj otrovni teflon, onda imate savršen izgovor da za kupnju novih. Dizajneri interijera predlažu nabavljanje seta posuđa bez kemikalija koji je ujedno i estetski ugodan za oko poput keramičkih primjeraka.

Dodajte novi premaz boje

Ništa ne daruje svježinu životnom prostoru poput novog premaza boje. 'Boja je jedan od mojih najdražih načina za osvježavanje bilo koje sobe u domu jer je tako laka, pristupačna i djeluje potpuno transformativno', objašnjava dizajnerica Caroline Harmon. 'Bez obzira želite li da se vaš prostor osjeća prostranije, malo svjetlije ili još umirujuće, nova boja će učiniti sve od navedenoga'. Prema Harmon, kuhinje ove sezone posebno prolaze kroz šarenu revoluciju, stoga razmislite o novoj boji postojećih ormarića u misiji postizanja odvažnog i svježeg izgleda kuhinje. 'Ako ste netko tko prirodno gravitira neutralnijoj estetici, potražite tonove nadahnute majčinom prirodom poput bogate boje oker i 'prašnjavih' plavo-zelenih nijansi', sugerira dizajnerica.

Osvježite zidove novim rasporedom dragih fotografija i slika

Američki dizajner interijera Mark Cutler ističe da ne biste trebali ulagati u nova umjetnička djela da biste osvježili zidove. 'Vaša soba može dobiti potpuno novi, svježi izgled promjenom rasporeda postojeće umjetnosti na zidovima', kaže Cutler. Možete ih pokušati grupirati u salonski stil kako bi ostali zidovi bili otvoreni i mogli disati.

Promijenite sjenila na svjetiljkama

Umjesto da kupujete nove svjetiljke, Cutler predlaže da postojeće osvježite 'odijevanjem' u nove nijanse. 'Promijenite veličinu postojećih sjenila na svjetiljkama ukoliko je moguće, a možete se i poigrati vrstom žarulja koje koristite jer i one mogu napraviti veliku razliku u izgledu prostora', ističe američki dizajner interijera.

Uklonite tamne zavjese

Ako na prozorima imate tamne zavjese ili sjenila, zamijenite ih jednostavnim, bijelim modelima, predlaže dizajnerica interijera, Holly Waterfield napominjući kako će nove, svjetle zavjese ili sjenila osvijetliti prostor i učiniti da dani budu duži.