KUHARICE, PAZITE!

Dim je vrlo štetan za srce

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 18.04.2009 20:36
  • Objavljeno 18.04.2009 u 13:14
kuhanje dim kuhari

kuhanje dim kuhari

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Dim se javlja ne samo kao nusprodukt pušenja, već i kuhanja i svake vatre, a negativno utječe na kardiovaskularni tjelesni sustav već nakon deset minuta izloženosti, pokazala su nova istraživanja

Joyce Evans sa Sveučilišta Kentucky u Lexingtonu napisala je u službenom priopćenju: 'Iznenadili su me rezultati koji pokazuju opasnost od tako kratke izloženosti dimu. Ako možemo već u tom slučaju prepoznati posljedice negativne za zdravlje, onda je opasnost od cigareta i drugih svakodnevnih izloženosti dimu podcijenjena!'

Istraživanje je također pokazalo da izloženost dimu posebno kod muškaraca mijenja ritam disanja, povećava oscilacije krvnog tlaka u perifernim arterijama i usmjerava kontrolu brzine otkucaja srca na simpatički živčani sustav. Taj dio ljudskog živčanog sustava stvara otpor i tako povećava otkucaje srca i krvni tlak što može ozbiljno naštetiti zdravlju, piše UPI.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi