NOVI PROGRAM

Devet teen dokumentaraca na ZagrebDoxu!

09.02.2011 u 16:04

Bionic
Reading

Sedmo izdanje ZagrebDoxa svojim se programom ove godine približava tinejdžerskoj populaciji – novi program Teen Dox donosi devet dokumentaraca namijenjenih mladima

Film Facebookov 'Adorno mi je promijenio život' mladog njemačkog studenta dokumentarnog filma i novih medija Georga Bocha donosi priču o najvećem fenomenu današnjice – društvenim mrežama. Taj dokumentarni film govori o sveprisutnoj izolaciji na društvenim mrežama, o autoportretiranju u vrtlogu kontradikcija: gdje su imena tagovi, riječi linkovi, a nijedno sučelje nije nedužno.

Sarah Mathilde Domogala autorica je koja živi i radi u Amsterdamu. Njezini filmovi izravan su rezultat njezine svakodnevice – ukratko, elegantan prikaz urbanog života. Film Sve što smo oduvijek željeli dokumentira probleme Niki, modne dizajnerice koja smatra da u životu treba zgrabiti što god je moguće. No njen se temperament nađe usred dileme koja muči nju i mnoge njezine vršnjake. Svi su oni obećavajući i uspješni u svom poslu, no prijeti im opasnost da će postati žrtvama vlastitih ambicija te normi uspjeha i sreće koje su si sami odredili.

Scena iz filma 'Heaven Spot'
Onkraj ovog mjesta autobiografski je film autora Kalea La Bellea koji živi i radi u Švicarskoj, a nagrađen je Zlatnim rogom za najbolji dugometražni dokumentarac na Krakow Film Festivalu 2010. Film istražuje propali odnos između oca i sina, Clouda Rocka i autora Kalea, te propituje je li hipijevski koncept slobode ipak uspio.

Helena Třeštíková praška je filmska umjetnica čiji film Katka predstavlja treći dio serije filmova u kojima se promatraju žene. 'Katka' je dojmljivo dokumentarno ostvarenje koje prati četrnaest godina u životu mlade narkomanke i njezine jalove bitke s ovisnošću. Redateljica prati Katkin silazak u vrtlog krađe, prostitucije, fizičkog i psihičkog propadanja – vrtlog koji tek tu i tamo prekidaju kratkotrajni bljeskovi nade i odlučnosti da se prestane drogirati.

Film Manjkavi je maštovito ostvarenje Andree Dorfman, kanadske umjetnice i filmašice koja ima nevjerojatnu sposobnost transformirati privatno u univerzalno. Ovaj dokumentarno-animirani film koji je sama nacrtala i animirala spretno prikazuje njen susret s potencijalnim ljubavnim partnerom, preispitujući vlastitu privlačnost kao i mogućnost ljubavi. 'Manjkavi' je ujedno prekrasan hommage umjetnosti animacije te počast umijeću storyboardinga.

Moje mjesto za igru, film danskog samoukog likovnog umjetnika i dizajnera Kaspara Astrupa Schrödera, istražuje kako Parkour (slobodno kretanje) i Freerunning (slobodno trčanje) mijenjaju percepciju urbanog prostora te kako mijenjaju prostore i građevine po kojima se kreću. Radnja je uglavnom smještena u Kopenhagenu, a film prati Team JiYo tijekom istraživanja grada i pronalaženja prepreka, no posjećuju i Japan, Kinu i SAD.

Izvan dosega (Out of Reach) je priča o Karolini i Nataliji koje traže utočište u bijegu od dominantnog oca te se prisjećaju tužnog djetinjstva bez majke u podrumu stambene zgrade. Kada se loš vid mlađe sestre stane pogoršavati, djevojke odlučuju pronaći svoju majku Bożenu koja je napustila obitelj dok su bile mlade. Poljski redatelj Jakub Stożek prati Karolinu na putu u Pariz gdje bi se starija sestra trebala naći s majkom. Film je nagrađen Zlatnim zmajem na Krakow Film Festivalu 2010.

Maartje Bakers, nizozemska producentica i redateljica, dokumentira živote Dylana (15) i Frederieka (15) koji su ozbiljno predebeli. Filmom Veliko autorica ukazuje na rastući problem pretile djece u Nizozemskoj, čiji je broj u proteklih deset godina eksplodirao. Frederieke i Dylan kreću u kamp za pretilu djecu te se postupno počinju osjećati manje izoliranima. Ovaj osoban prikaz govori da jedenje nije razlog prekomjerne težine, već simptom daleko složenijeg problema.

Domaći predstavnik u programu Teen Dox je film Heaven Spot mladog autora Brune Zagorščaka. Radovi naslikani na teško dostupnim mjestima i prometnim znakovima na autocesti teško se skidaju. Zbog prirode mjesta, takvi radovi često se izvode pod opasnim uvjetima, no time povećavaju umjetnikovu slavu. Zagorščak je snimio priču o grafiterima, Smacku, Moneu i Lunaru koji pričaju o svojoj strasti, glazbi i predanosti...

Inače, sedmo izdanje ZagrebDoxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji, održat će se od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol. Domaća će publika u osam festivalskih dana na zagrebačkim kinoplatnima imati priliku pogledati više od 140 aktualnih svjetskih dokumentaraca.