OPREZNO!

Devet savjeta za sigurno korištenje šminke za oči

03.06.2009 u 20:22

Bionic
Reading

Ako stavljaš često sjenila, maskare ili olovke za oči, moraš biti oprezna. Šminka može postati pravi mali izvor infekcija, a još si u većoj opasnosti ako nosiš leće ili ako ti je koža i inače osjetljiva

Većina šminke sadrži konzervanse, ali bakterije se svejedno vrlo rado zadržavaju na aplikatorima i lako mogu dospjeti u oko. Stoga je bitno održavati kozmetičku higijenu kako bi ti oči uvijek bile zdrave i sjajne. Na prvo suzenje oka nakon nanošenje kozmetičkog proizvoda moraš reagirati, odnosno riješiti se tog proizvoda!

1.Prije stavljanja šminke na oči obavezno peri ruke. Na rukama ima mnogo bakterija koje lako mogu dospjeti u oko.

 2.Koristi aplikatore koji se mogu prati ili koji se odbacuju nakon upotrebe. Nikako nemoj uzimati aplikatore iz starih proizvoda i umetati i ih u novu kozmetiku.

 3.Kozmetiku za oči dobro je zamijeniti novom svakih šest mjeseci, a ako nosiš kontaktne leće, i češće, jer je tada oko još osjetljivije. Ako si već imala infekciju oka, odmah baci staru šminku i sve zamijeni novom.

 4.Nikada nemoj dijeliti aplikatore ili bilo koju šminku za oči sa svojim prijateljicama. Naime, bakerije koje tvoja frendica ima na oku, a njoj ne čine ništa, kod tebe mogu izazvati infekciju. Također, u trgovinama nemoj koristiti testere za oči, već radije šminku isprobaj na ruci.

 5.Ne koristi vodu ili vlastitu slinu za ovlaživanje kozmetike – ovo je pravi izvor najrazličitijih bakterija.

 6.Uvijek skini šminku s očiju prije nego odlaziš na spavanje.

 7.Šminku za oči čuvaj od prevelike vrućine, ali i hladnoće. Naime, ovo može utjecati na konzervanse koji gube sposobnost zaštite od bakterija.

 8.Čitaj sastojke na proizvodu. Izbjegavaj proizvode koje sadrže umjetna bojila, koja su posebice štetna za oko.

 9. Ako dobiješ li infekciju oka, dakle ako te oči konstantno peku i crvene su i suze, odmah otiđi liječniku, a kozmetiku koja je to izazvala baci.


Još nekoliko savjeta za djevojke koje nose leće

1.Leće stavi prije stavljanja šminke, a skini ih prije skidanja šminke.
2.Koristi šminku koja je topiva u vodi ili koja već na sebi ima oznaku da je pogodna za osobe s lećama.
3.Ne stavljaj maskaru i olovku za oči preblizu samog oka.
4.Šminku za oči zamijeni svaka tri do četiri mjeseca.