VAŽNI SAVJETI

Deset stvari koje morate napraviti prije nego što zatrudnite

21.11.2012 u 09:18

Bionic
Reading

Razmišljate o trudnoći i želite dijete? Prije nego li napravite taj veliki korak u životu, napravite nekoliko manjih koraka koji će povećati šanse da sve prođe u najboljem redu. Prema riječima doktorice Carolyn R. Givens, ako razmišljate o trudnoći, preporučljivo je poduzeti deset navedenih koraka

1.Ako je moguće, nemojte čekati
Ako nemate redovite menstrualne cikluse, posavjetujte se s liječnikom. Isto tako savjet stručnjaka se savjetuje ako se željena trudnoće ne dogodi tijekom duljeg razdoblja pokušavanja, posebice ako se već nalazite u godinama, piše Huffington Post.

2.Pazite na zdravlje te pripazite na težinu
Pokušajte što je bolje moguće održati optimalnu težinu. Osim toga, smanjite unos kofeina u organizam u razdoblju u kojem pokušavate ostati trudni; u redu je popiti jednu šalicu kave na dan, no veće količine valja smanjiti. Osim toga, ako pušite, prestanite odmah, jer ta navika loše djeluje na jajašca i cjelokupno zdravlje. I, naravno, smanjite konzumaciju alkohola na minimum.

3.Pijte vitamine
Vitamini su u ovome razdoblju izrazito bitni, osobito vitamin D koji može biti od velike pomoći prilikom začeća. Za održavanje zdrave i uredne trudnoće, bitne su pak adekvatne količine željeza i kalcija.

4.Pratite menstrualne cikluse
Vrlo je važno pratiti menstrualne cikluse da znate kada su vam plodni dani. Kako ne bi bilo zabune, sve si zapisujte u rokovnik ili si pak tu zadaću olakšajte i ciklus pratite uz pomoć neke od brojnih aplikacija namijenjenih upravo praćenju menstrualnih ciklusa.

5.Koristite prediktore ovulacije
Ako namjeravate ostati trudni, baš kao i cjelokupni ciklus, vrlo je važno i pratiti dane ovulacije. Naime, samo tako ćete znati kada točno treba tempirati vrijeme odnosa koji će rezultirati trudnoćom.

6.Odmarajte se i umjereno vježbajte
Nedavna istraživanja pokazala su kako pretjerano vježbanje može biti štetno za začeće, posebice ako ste tek započeli s novim režimom vježbanja. Stoga pripazite i dovoljno se odmarajte, a stručnjaci ne preporučuju vježbanje više od četiri sata tjedno.

7.Razmislite o zamrzavanju jajašaca
U posljednje vrijeme zamrzavanje jajašaca postala je moguća opcija. Ako se nalazite u tridesetim godinama, solo ste i nemate partnera na vidiku, možda nije loše razmisliti o ovoj opciji, jer, prema riječima stručnjaka, stopa začeća nakon 35. godine rapidno opada.

8.Ne povodite se za celebrityjima
U današnje vrijeme poznati celebrityji sve kasnije postaju roditelji, no nemojte se dati zavesti njihovim pričama, jer osim što imaju milijune na računima, nerijetko koriste i donirana jajašca.

9.Osluškujte signale koje vam šalje tijelo
Prekomjerna menstrualna krvarenja, vaginalni iscjedak ili pak bolovi u zdjelici, zahtijevaju posjet liječniku. Isto vrijedi i za muškarce. Nemojte ignorirati bolove u zdjelici ili pak probleme s erekcijom – sve to može imati mnogo ozbiljnije probleme osim lošijeg seksualnog života.

10.Koristite pouzdane izvore informacija
Ne vjerujte svemu što čujete ili pročitate. Informirajte se iz provjerenih izvora te se savjetujte s liječnicima.