ŽELE BITI ZVIJEZDE

Današnju djecu zanima slava, a ne karijera

02.10.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Da su se vremena zbilja promijenila, najbolje govore želje današnje djece. Dok su njihovi roditelji sanjali o karijerama liječnika, odvjetnika i profesora, današnja djeca uglavnom žele biti popularne sportske ili estradne zvijezde

Prema rezultatima britanskog istraživanja, djeca sanjaju o životnim stilu bogatih i slavnih, a do slave se, po njihovom mišljenju, najlakše stiže sudjelovanjem u nekom od brojnih reality showowa, bavljenjem glumom ili sportom.

Oko 12 posto djece u dobi od pet do 11 godina otkrilo je da želi biti kao Wayne Rooney ili David Beckham, a 11 posto ih želi biti pop-zvijezda, dok isti postotak sanja glumačku karijeru.

U Britaniji su izuzetno popularni kuhari Jamie Oliver i Gordon Ramsey pa oko pet posto djece želi biti poput njih, što je svakako novost, jer je o karijeri kuhara prije 25 godina malo tko sanjao. Prije 25 godina najčešće se maštalo o poslu učitelja, dok bi danas tu profesiju izabralo tek četiri posto djece. Sektor bankarstva i financija nekad je također bio popularan izbor, no danas nije ni među prvih 10.

U istraživanju su sudjelovali i roditelji koji su trebali odgovoriti koju bi karijeru odabrali svojoj djeci. Pokazalo se da roditelji još uvijek žele da se njihova djeca bave tradicionalnim zanimanjima, tj. da budu odvjetnici ili liječnici. Također su priznali da im je puno važnije da njihova djeca budu zadovoljna poslom koji rade, dok im je novac na drugom mjestu.