odgovara im hlad

Da, i to se može: Ove atraktivne biljke uspijevat će na balkonu u potpunom hladu

10.06.2023 u 20:09

Bionic
Reading

Sadnja cvijeća može biti velik izazov na balkonu bez direktne svjetlosti, no postoji nekoliko atraktivnih vrsta koje najbolje uspijevaju upravo u hladu

Sadnja cvijeća i raznog bilja na balkonu koji je većinu vremena u hladu može biti pravi izazov. Srećom, postoji nekoliko vrsta atraktivnih sadnica koje obožavaju rasti skrivene od direktne Sunčeve svjetlosti!

Ipak, imajte na umu to da će im, kao i svim biljkama, biti potrebno barem nešto svjetlosti.

Možete ih saditi na natkrivenom i potpuno otvorenom balkonu jer sve što im je potrebno jest - obilje hlada!

Iako se većina ovakvih biljaka ne može pohvaliti efektnim izgledom i raskošnim cvatom, za vas smo izdvojili nekoliko atraktivnih vrsta koje oduševljavaju na prvi pogled.

Sadnja balkonskog cvijeća za početnike Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Lobelija

Lobelija je jedan od najpopularnijih odabira za balkone s malo direktne svjetlosti jer osvaja svojim bogatim cvatom u obliku malenog grma sa sitnim cvjetovima.

Cvate oko četiri mjeseca godišnje, počevši s kolovozom, pa je idealan odabir za kasno ljeto, a s obzirom na to da voli rasti u teglama, najčešće je viđamo u visećim košarama.

Begonije

Ako svoj balkon želite obogatiti šarenim cvijećem, begonije bi mogle biti baš ono što tražite! Dolaze u raznim bojama i varijantama, a pripazite tek da izaberete sortu koja najbolje uspijeva u hladu.

Kada je riječ o njihovim potrebama, imajte na umu to da nikako ne podnose mraz te zahtijevaju obilnije zalijevanje.

Fuksija

Fuksije su prekrasne trajnice jednostrukih ili dvostrukih cvjetova u raznim bojama. Postoji mnogo sorta koje uspijevaju isključivo u vrtovima i na direktnoj svjetlosti pa pripazite prilikom odabira.

Dobro rastu u teglama i visećim košarama, a neke će zimi uspijevati čak i kao sobno bilje. Cvatu od proljeća do jeseni, a uklanjanje ocvalih cvjetova potiče novu cvatnju.

Jasmin

Jasmin je trajnica koja može narasti čak pet metara u visinu, a s obzirom na svoj bogat rast, nerijetko se koristi kao dodatak balkonskoj ogradi.

Najčešće cvate tijekom svibnja i lipnja, no to se ponekad oduži sve do jeseni. Obožavan je zbog svog predivnog i prepoznatljivog mirisa te sitnih cvjetova koji se počinju otvarati tek kad počne padati noć, zbog čega je poznat i pod nazivom 'kraljica noći'.

Maćuhice

Maćuhice su vjerojatno najpopularnije cvijeće koje se sadi na balkonima, a posebno će dobro uspijevati u prostoru koji je većinu dana u hladu, no ne smiju biti izložene naletima vjetra.

Omiljene su zbog bogate palete boja i oblika cvjetova te činjenice da mogu preživjeti i niske temperature. Pronaći ćete ih u raznim kombinacijama: crvene, purpurne, plave, brončane, ružičaste, tamnoljubičaste, žute, bijele, boje breskve i lavande.

Ljekoviti plućnjak

Ljekoviti plućnjak trajnica je koja s cvatom počinje već u rano proljeće. Niskog je rasta te gustih i kratkih cvjetova koji dolaze u raznim bojama.

Njegove listove često nalazimo kao dio sastava ljekovitih čajeva, naime koristi se u tretiranju bolesti mjehura, pluća i bronhitisa te smanjenju simptoma prehlade i gripe.

Kukurijek

Jedinstvenost kukurijeka je u tome što cvjeta zimi i otporan je na hladnoću. Osvaja i svojim upečatljivim cvjetovima koji dolaze u kombinaciji bijele, zelene, žute, ružičaste i tamnocrvene.

S obzirom na to da je riječ o trajnici koja izvrsno podnosi vrlo hladne uvjete, svojim lijepim listovima krasit će vam balkon cijele godine.

Oprez: iako se koriste u ljekovite svrhe, svi njegovi dijelovi su otrovni!

Ukrasna kopriva (kolej)

Kolej ili ukrasna kopriva vrsta je koja se lako uzgaja, a svojim atraktivnim lišćem podiže izgled svakog balkona.

Dobro podnosi sve vrste osvjetljenja, pa tako i duboki hlad, a traje oko godine dana te je možete uzgajati i kao sobno bilje. Dolazi u raznim veličinama i bojama pa ćete lako naći kombinaciju koja odgovara vašem ukusu i interijeru.