GASTRO TRADICIJE

Ovo je mjesto u Beču u kojem se jede savršeno spravljen, najbolji 'Schnitzel' u gradu

19.02.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Kada su u pitanju bečki specijaliteti, prije svega bečki odrezak, poznato je da te delicije imaju itekako velik broj poklonika u svijetu. Upravo stoga domaće ljubitelje bečke tradicije i klasičnih okusa pri narednom posjetu Beču oduševit će nova inkarnacija jedne od gradskih legendi

Na neki način ime Meissl & Schadn, jer o toj je slavnoj gradskoj instituciji riječ, predstavlja sjećanje na sve što je Beč nekad činilo slavnim i raskošnim. Bio je to restoran koji je među gradskim gurmanima kotirao vrlo visoko zbog svojih specijaliteta, poput kuhane govedine i Schnitzela.

Originalni Meissl & Schadn pojavio se na bečkoj gastro sceni u drugoj polovici 19. stoljeća, i to kao čedo gostionice na Neuer Marktu i Meissl Hotela u Kärntnerstrasse, koje su vodili Anna i Joseph Meissl. Novi lokal nastao je kad se njihova kći Rosa 1880. udala za konobara Johanna Schadna i kad je par, nakon temeljite obnove lokala 1896., do vrhunca doveo bečki ritual posluživanja 'uz stol' – najprije juha, zatim određeni dio kuhanog goveđeg mesa i najrazličitijih povrća i umaka, sve po izboru gosta. Stalni gosti, poput slavnih skladatelja i književnika – od Gustava Mahlera i Richarda Straussa do Friedricha Torberga i Sigmunda Freuda - posluživani su bez pitanja o narudžbi jednostavno zato što su konobari dobro znali što žele njihovi slavni gosti.

Kako je od 1945., kada je za oslobađanja Beča taj restoran na Neuer Marktu potpuno uništen, prošlo dosta vremena, danas to ime poznaju samo oni najstariji koji se sjećaju dana u kojima su sa slinom na ustima žurili prema njegovim ulaznim vratima. Ugođaj i jelovnik lokala iz doba u kojem se u glazbi, literaturi i zanatstvu, ali i hrani, tražilo savršenstvo danas utjelovljuje restoran istog imena smješten u hotelu Grand Ferdinand.

Meissl & Schadn svoju je kuhinju služio običnim ljudima u prizemlju, a dobrostojećoj gospodi na katu. Legenda kaže da je u ponudi bilo više od 20 komada kuhane govedine samo da bi se udovoljilo i najspecifičnijim ukusima stalnih gostiju, ali i ostali bečki klasici – od štajerskog pečenog pileta i punjenih telećih prsa do smuđa na žaru i Wiener Schnitzela.

Iako je bečki odrezak, dakako, najpoznatije austrijsko jelo, danas se on rijetko priprema ispravno - od teletine (obvezno frikando austrijskog teleta) i pohan u tavi, s pažnjom i posvećenošću kakvu zaslužuje.

Novi Meissl & Schadn brzo se pročuo kao mjesto na kojem se jede najbolji Schnitzel u gradu, savršeno spravljen. Restoran k tome nudi 'Schnitzel šou kuhinju', pa gost može promatrati (i čuti) kako se za njega savršeno tanko tuče teleći odrezak, namače u jajima organski ugojenih kokoši (izvan kaveza), polaže na mrvice iz manufakturne pekarnice, prži do zlatnosmeđe boje na najfinijem maslacu, masti ili biljnome ulju te poslužuje s prilozima po izboru (neki su od njih davno zaboravljeni) i salatom. Za ljubitelje tog specijaliteta valja spomenuti da Meissl & Schadn nudi i školu njegova spravljanja.

Novi Meissl & Schadn nastavlja i austrijsku kulturu posluživanja kuhane govedine 'uz stol', pogotovo omiljenog Tafelspitza, zatim drugih jela od govedine, poput odrezaka i rebrica, kao i čitavog niza drugih bečkih klasika i njihovih rustikalnijih rođaka – od Kaisersuppe (teleća juha s povrćem, brizlom i jezikom) i glazirane jetre (dobro čuvani obiteljski recept) do salcburških okruglica. Ne treba zaboraviti ni na smuđa s kupusom začinjenim paprikom i rajčicom, kao ni Tafelspitz u hladetini, poslužen u malom kalupu za kuglof. Sve te delicije kojima su se nekad sladili Bečani u Meissl & Schadnu, više od stoljeća nakon što je originalni restoran otvorio svoja vrata, danas su u novome prostoru obnovljene s novim žarom. Za boravka u Beču svakako treba kušati.