OPASNO PRANJE ODJEĆE

Čini li vas perilica rublja bolesnima?

22.08.2013 u 10:10

Bionic
Reading

Niže temperature za pranje rublja i blaži deterdženti nego prije možda su bolji za tkanine i čišći okoliš, ali upitno je jesu li dobri za naše zdravlje

Novo istraživanje otkrilo je da zbog modernog i opreznijeg načina pranja rublja ne ubijamo potencijalno opasne bakterije koje ostaju na odjeći nakon pranja u perilici rublja.

Znanstvenica Lisa Ackerley kaže da vjerujemo da je odjeća nakon pranja u perilici rublja čista, ali iako lijepo miriše, to ne znači da je oslobođena svih opasnih bakterija. Objašnjava da se zbog blažih sredstava za pranje, nižih temperatura i manje vode odjeća ne opere do kraja.

Prema istraživanju, ispada da je na svakim naoko čistim gaćicama pronađeno oko 0,1 grama (10.000 organizma) fekalne materije. Taj sindrom znanstvenici su nazvali Sick Laundry Cycle, piše Daily Mail. Ackerley naglašava da će se bakterije s jako prljave odjeće samo proširiti po ostalim komadima ako ne učinite nešto da ih ubijete i propisno operete rublje.

Najčešće su zaraženi komadi odjeće koji idu na golo tijelo poput pidžame, donjeg rublja ili ručnika.


I u samoj perilici mogu se množiti bakterije zbog zatvorenih vrata, ostataka deterdženta ili onih s odjeće. Stoga je bitno da jednom mjesečno prazna perilica odradi jedan ciklus na 90 stupnjeva. Kada izvadite rublje, nemojte odmah zatvarati perilicu, već pustite da se provjetri. Također redovno perite vrata perilice, gume oko rubova i dijelove u koje stavljate deterdžent.