TURIZAM KATASTROFE

Černobil se otvara za turiste

06.05.2011 u 09:27

Bionic
Reading

Ukrajinska vlada službeno će otvoriti Pripjat, grad duhova, za turiste

Dobro došli u Pripjat, ukrajinski grad nesreće koji je samo nekoliko kilometara udaljen od najpoznatije nuklearke na svijetu – Černobila. Prije 25 godina, daleko od očiju javnosti, u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Černobil ispitivao se sustav hlađenja u četvrtom reaktoru. Sustav je zatajio i došlo je do eksplozije. Tek 48 sati nakon tog događaja vlasti su odlučile alarmirati i evakuirati stanovnike Pripjata, grada udaljenoga samo tri kilometra od Černobila, koji je posebno izgrađen za radnike u elektrani i njihove obitelji. Sada je Pripjat jedan od najposjećenijih ukrajinskih gradova, piše Msnbc. Gotovo 6.000 turista, većinom Europljana, dolazi na turističke ture kroz ovaj napušteni grad

Početkom ove godine vlada je potrazi za svježim novcem odlučila uzeti svoj dio kolača od turizma i otvoriti službene turističke ture.

Pripjat je dva sata vožnje udaljen od Kijeva gdje će vas turistički vodič Ukrajinske informativne agencije uputiti u zone radioaktivnog zračenja, uključujući i tzv. mrtvu zonu – područje u radijusu od 30 kilometara od centra zračenja. Tura uključuje fotografiranje nedovršenih rashladnih tornjeva i hrđavih nuklearnih reaktora. Dopušteno je i fotografiranje uz kip posvećen vatrogascima poginulima u Černobilu.

Turisti su opremljeni žutim Geigerovim brojačima, koji neprekidno mjere razinu radioaktivnosti, koje se kreću od niskih 10 mikrorendgena u Pripjatu, što je bezopasna razina, do 200 pred neslavnim reaktorom broj četiri.

Posebno nadrealna je početna stanica turneje. Nije potrebno nositi zaštitne maske, ali grad podsjeća na jezivu vremensku kapsulu, pokriven je prašinom i ostavljen onakav kakav je bio kad ga je 1986. napustilo njegovih 50.000 stanovnika Turisti šeću oko stambenih blokova, bazena, sportskih dvorana i orvelijanske Palače kulture koja fasadom koja otpada i razbijenim prozorima sliči na sovjetsku verziju Titanika.

Pripjat je sagrađen 1970-ih, a Sovjetski Savez ga je slavio kao jedan od najmlađih gradova na svijetu. Grad je umro mlad, no nažalost nije umro i lijep.

Nakon četiri sata obilaska i obroka koji, navodi novinar Msnbc-a, podsjeća na zatvorski, posjetitelji moraju provjeriti izloženost zračenju. Treperi li zeleno svjetlo, znači da radijacije nema, te da možete ići. Ture nisu jeftine: kreću se od 400 dolara za pojedinačni izlet do 150 dolara ukoliko idete u grupi

Sergej Mirni, zapovjednik voda za mjerenja radijacije koji je 1986. bio u Černobilu, optužuje ukrajinsku vladu da koristi tragediju kako bi izvukla turističke dolare te drži da bi reaktori trebali biti spomenik ekološke edukacije. 'Černobilski turizam će nesumnjivo donijeti novac, ali želim vjerovati da može generirati i nešto više.'