TAJNA VRHUNCA

Čemu zapravo služi ženski orgazam?

13.12.2012 u 11:30

Bionic
Reading

S orgazmom će žena lakše zanijeti, a bez orgazma par će rijetko razviti trajnu vezu. Evo još nekih fascinantnih znanstvenih činjenica o velikom 'oooooh'

Unutarnja napetost raste, ubrzava se puls i disanje, podižu se male dlačice na tijelu. Nagle kontrakcije mišića, grčevi, neopisiv osjećaj zadovoljstva: orgazam, relativno brz kod muškarca, ali kod ženeponekad može trajati i do 30 sekundi.

Uz intenzivan osjećaj opuštanja nakon orgazma, slijedi osjećaj sreće i blažene iscrpljenosti. Neki parovi se radosno smiju, u tom trenutku izgovaraju 'volim te'.

Glavni razlog zašto ovo seksualno iskustvo uvijek iznova želimo je što je tako jako zabavno. Muškarci, ipak, imaju jasan cilj: američka neuropsihijatrica Louann Brizendine u svojoj knjizi 'The Female Brain' piše da što češće muškarac pusti svoje sjeme, ima veće šanse da prenese svoje gene na buduće naraštaje. Što je pak tako posebno u ženskom orgazmu? Žene mogu zanijeti bez njega. Njemački ginekolog Johannes Huber, stručnjak za reproduktivnu medicinu, govoreći na konferenciji o seksualnosti u Salzburgu rekao je da je ženski orgazam koristan za začeće. Istraživanje Sveučilišta u Beču pokazala su da ženski orgazam dovodi do oslobađanja velike količine neurotransmitera oksitocina.

No nije bilo lako doći do tih rezultata, objašnjava dr. Huber. 'Molekula je živa samo nekoliko minuta. U roku od dvije minute trebali smo uzeti krv žene koja je doživjela orgazam, centrifugirati uzorak i duboko zamrznuti da bismo dobili pouzdane rezultate mjerenja i utvrdili koja je uloga oksitocina u orgazmu.'

Taj neurotransmiter utječe na kontrakcije mišića zdjelice, a velike količine oksitocina povećavaju koncentraciju luteinizirajućeg hormona (LH) koji uzrokuje ovulaciju. 'Kad žena u periodu ovulacije doživi orgazam, aktivira ovulaciju. Zaključujemo da je ženski orgazam koristan za začeće', kaže dr. Huber.

Komu treba ljubav kad imamo oksitocin?

Druga glavna funkcija ženskog orgazma je da pomogne da par osjeti trajnu vezu. 'Danas, u našem relativno sigurnom svijetu, žena može podići dijete bez prisutnosti oca', kaže dr. Huber. 'Ali u uvjetima kamenog doba, trudna samostalna žena ili samohrana majka nije imala mnogo šanse za opstanak.' Prema toj teoriji, orgazam uzrokuje otpuštanje hormona vezivanja, a jedan od njih je i oksitocin, pravi multitalent među hormonima koji se ponekad naziva i 'hormonom povjerenja'. Oksitocin se smatra antistresnim hormonom koji lakše povezuje muškarce i žene.

'Oksitocin pridonosi snažnom socijalnom vezivanju', potvrđuje Wolfgang Maier, direktor Klinike za psihijatriju i psihoterapiju u Sveučilišnoj bolnici u Bonnu. On je bio jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u studiji nedavno objavljenoj u časopisu Journal of Neuroscience, u kojoj su potvrdili ulogu hormona povjerenja prilikom muškog flerta.

No igra li hormon orgazma također ulogu u stvaranju trajne veze među partnerima? Da, kažu znanstvenici - jer se i drugi hormon, prolaktin, također otpušta prilikom orgazma. Prolaktin je ono što se krije iza osjećaja seksualnog zadovoljstva. To je ono što tjera muškarce da zaspu nakon seksa, a žene da žude za maženjem. 'Prolaktin također potiče neurogenezu - proces kojim su neuroni generirani', kaže dr. Huber.

Činjenicu da emocionalna stanja mogu uzrokovati promjene neurona demonstrirao je psiholog Louis Cozolino. Dr. Huber kaže da, kad su partneri vjerni jedni drugomu i redovito doživljavaju orgazme, mozak uči povezati ta ugodna stanja s određenim partnerom. Dobri su, dakle, orgazmi neuroendokrinološki preduvjet trajnog partnerstva. Osim tih hormona, anatomija također igra ulogu u tome hoće li žena postići orgazam. Ključna je udaljenost između klitorisa i vagine, a ako je ta udaljenost prevelika, klitoris se mora stimulirati za vrijeme seksa.

Prvi znanstveno dokumentiran rad poduzet da bi se poboljšala ženina sposobnost da postigne orgazam imao je veze sa skraćivanjem te udaljenosti. Postupak, poznat kao zahvat Halban-Narjan, prvi je put izveden na princezi Marie Bonaparte, piše u specijaliziranim časopisu Hormones and Behavior. Marie Bonaparte izjavila je da je bila toliko zadovoljna konačnim rezultatima da je pokazala svoju zahvalnost čovjeku koji joj je savjetovao operativni zahvat. Bio je to Sigmund Freud, a ona mu je pomogla da pobjegne pred nacistima, piše Die Welt.