UZDRAVLJE

Čašica pića u društvu dobra za zdravlje

  • Autor: A.B.
  • Zadnja izmjena 20.03.2009 11:01
  • Objavljeno 20.03.2009 u 09:56
piće prijatelji alkohol

piće prijatelji alkohol

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Images

Konzumacija malo alkohola u društvu prijatelja poboljšava blagotvoran utjecaj pića na zdravlje, kaže nova japanska studija

Naravno, radi se o uživanju u malim količinama alkohola, za koje je već dokazano da smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

'No zapamtite, radi se o minimalnom konzumiranju pića. Opijanje je riskantno i opasno po zdravlje', kaže doktor  Hiroyasu Iso sa Sveučilišta u Osaki.

Još je ranije dokazano da je čašica alkohola dobra za srce, kao i druženje s bliskim prijateljima i obitelji. To dvoje u kombinaciji očito još blagotvornije djeluje na zdravlje.

Japanski znanstvenici pratili su 19.356 muškaraca od njihovih 40-ih godina do 60. godine. Bili su podijeljeni u kategorije s obzirom na količinu alkohola koju su tjedno pili. Osim kategorije 'nikada i povremeno', bile su i kategorije 'od 1 do 149 grama alkohola tjedno', 'od 150 do 299', '300 do 449' i 'više od 450'.

Tijekom devet godina kod 207 muškaraca uočeni su srčani problemi, a 629 muškaraca imalo je infarkt.

Rezultati su pokazali da su oni koji su konzumirali najviše alkohola imali najveći rizik od infarkta. Suprotno tome, oni koji su popili do 299 grama alkohola tjedno smanjili su rizik od oboljenja od srčanih bolesti. Pozitivni efekt bio je jači ako su pili u društvu, vjerojatno zato što se onda smanjuje stres, a i manje je rizičnog ponašanja, objašnjava Iso.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi