NAZDRAVLJE!

Čaša vina dnevno - ključ vitke linije

08.03.2010 u 14:22

Bionic
Reading

Zaboravite na iscrpljujuća vježbanja i život na salatama. Ključ vitke linije, prema rezultatima opsežnog istraživanja američkih znanstvenika leži u svakodnevnom ispijanju čašice vina

Žene koje uživaju u čaši dvije vina dnevno manje se debljaju od onih koji se strogo drže mineralne vode ili gaziranih sokova, pokazala su istraživanja. S tim da prednost treba ipak dati crnim vinima.

U opsežnom istraživanju sudjelovalo je oko 20.000 žena u dobi od 39 godina i starijih koje su otkrile su svoje navike u vezi pića, a tijekom narednih 13 godina pratila su se promjene u njihovoj težini. Pokazalo se da je tijelo procesira kalorije iz alkohola na drugačiji način nego one iz hrane. Taj zaključak možda objašnjava činjenicu da se Talijanke i Francuskinje teže debljaju iako dok objeduju redovito piju vino. Znanstvenici vjeruju da kod ljubitelja vina jetra razvija drugačiju metodu razgradnje alkohola, a višak energije uglavnom brzo sagorijeva i ne pretvara se u masno tkivo. Tako će, recimo, 120 kalorija iz male čaše crnog vina uglavnom odmah sagorjeti, a jednak broj kalorija koje ćemo unijeti u organizam kad pojedemo komad pizze pretvorit će se u masnoće.

Rezultati su pokazali da su se najmanje udebljale žene koje su ispijale umjerene količine vina, uglavnom čašu do dvije vina dnevno. No s alkoholom oprezno, jer nisu sve vrste alkoholnih pića jednake, pa žestice i pivo ipak nemaju tako dobar učinak na ženske obline kao vino.

Premda su brojna istraživanja potvrdila zdravstvene blagodati crnog vina koje povećava razinu dobrog kolesterola (HDL) i sprečava grušanje krvi i potiče cirkulaciju, alkohol se svejedno smatra jednim od većih faktora obolijevanja od raka dojke.