ZA ZDRAVU I LIJEPU KOŽU

Čarobni nim: Moćan saveznik koji liječi i njeguje

11.02.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Sveto drvo iz Indije, Nim, tisućljećima je poznato kao jedno od najljekovitijih i stanovnici tamošnjih sela imaju ga u svojim dvorištima jer čak pročišćava zrak. Njegova je ljekovita primjena čudesna jer pomaže kod mnogih tegoba, ali je primjerice moćan saveznik lijepe kože bez akni

Koliko je drvo nima ljekovito dokazuje i jedan od običaja u Indiji jer tamo još uvijek prema tradiciji novorođenčad kupaju u toploj vodi pomiješano s lišćem. Voda s lišćem je primjerice dio svadbenog rituala jer se mladenke time umivaju kako bi imale ljepšu kožu.

Uz razne sastojke koji blagotvorno djeluju na zdravlje najvažniji aktivni sastojak je azadirachitin. Zbog njega nim ima antigljivična, antiseptička i protuupalna svojstava, ali je i sve češći sastojak u kozmetičkim preparatima. Može se koristiti kao čaj, prah ili u obliku ulja. Drvo nima osim čarobnog lišća ima i čarobne plodove jer svaki krije tek jednu moćnu sjemenku iz koje se dobiva dragocjeno ulje.

Čaj

Za razliku od praha ili ulja koji se koriste lokalno i za vanjsku primjenu, lišće se upotrebljava protiv raznih zdravstvenih tegoba. Čaj se primjerice pije kod probavnih smetnji, obnavlja sluznicu želuca i umanjuje bolove u mišićima. Preporuča se kod lošeg zadaha i osobama koje boluju od dijabetesa. Još neke njegove koristi koje se spominju jesu da poboljšava vid, ojačava nokte i kosu.

Prah

Budući da se prah pomiješan s vodom lako pretvara u pastu, koristi se kao lijek, ali i idealan beauty tretman. Pastom tako možete trljati zube i zubno meso jer se pokazalo da je nim liječi gingivitis i štiti zube od karijesa.

Nadalje, prah pomiješan s vodom učinit će cijelu kožu tijela mekšom i ljepšom pa ćete brzo i lako kod kuće složiti mali spa tretman. Osim toga, kupka s nekoliko žlica praha blagotvorno djeluje na kožne alergije i osipe. Budući da ga svi toliko hvale kod nas se može kupiti i gotov sapun. Koristi se i za sjajniju kosu te se manja količina praha stavlja u šampon.

Maska za lice također se radi od praha i ujedno pomaže kod sanacije akni. To je dugotrajniji proces jer ju treba držati sat do dva  tri dana za redom. Pastu od vode i praha možete stavljati na ranu nekoliko dana pa bi trebala brže zacijeljeti.

Ulje

Poput praha koristi se za njegu kože, daje joj vlagu i vraća elastičnost. Uz probleme s aknama ulje nima koristi se i kod psorijaze, seboreje i drugih upala na koži. Dobavljači ulja od nima ističu da je pogodno protiv virusnih bradavica, gljivičnih infekcija i gljivica.