RECEPT

Calzone s tri vrste sira

15.12.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Brokula, luk, crvena paprika i bosiljak, ovijeni s tri vrste topljenih sireva, čine hranjiv i ukusan nadjev za hrskave, lagane calzone

Za četiri osobe
Vrijeme pripreme: jedan sat i 45 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta

Za tijesto
200 ml mlake vode
½ čajne žličice šećera u prahu
1½ čajna žličica suhog kvasca
350 g oštrog brašna
½ čajne žličice soli
15 g maslaca

Za nadjev:
1 žlica maslinovog ulja
1 luk, očistiti i iskosati
1 manja crvena paprika, odstraniti sjemenke i nasjeckati
1 češanj češnjaka, očistiti i iskosati
1 žlica svježeg kosanog bosiljka ili 1 čajna žličica suhog bosiljka
340 g cvjetića brokule
2 žlice suhog bijelog vina ili vode
225 g ricotte
115 g ribane mozzarelle
60 g ribanog parmezana
1 jaje, umutiti
svježe mljeveni crni papar
kolutići crvene paprike i listići svježeg mažurana za ukras

Po porciji
Kalorija 685
Bjelančevina 34 g
Ukupno masti 27 g(zasićenih masti 14 g)
Ugljikohidrata 72 g (dodanog šećera 1,3 g)
Vlakana 4,1 g
Natrija 450 mg

Priprema:

Calzone ili punjena preklopljena pizza specijalitet je južne Italije, točnije Napulja. Tijesto možete umijesiti sami ili koristiti gotovo tijesto za pizzu.

1. Umijesite tijesto. Dok se ono diže, u posudi zagrijte ulje te propirjajte luk, papriku i češnjak. Umiješajte bosiljak, brokulu te vino ili vodu. Poklopite i kuhajte pet minuta. Sklonite posudu s vatre pa umiješajte ricottu, mozarellu i polovicu parmezana, umućeno jaje te nešto papra. Poklopite i ostavite sa strane.

2. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Mijesite dignuto tijesto pet minuta, pa razdijelite na četiri dijela. Na radnoj plohi posutoj brašnom razvaljajte svaki komad tijesta u oblik ovala 20x15 cm. Po četvrt nadjeva izgrabite u središte razvaljanog tijesta, a od ruba ostavite 2,5 cm. Rubove lagano namažite hladnom vodom, preklopite tijesto po dužini kako bi se nadjev potpuno zatvorio. Pritisnite rubove zajedno pa calzone stavite na lagano pobrašnjen pleh za pečenje.

3. Calzone premažite hladnom vodom i pospite parmezanom. Pecite na gornjem dijelu pećnice 15-20 minuta dok se dobro ne dignu. Ukrasite kolutićima crvene paprike i listićima mažurana. Uz jelo poslužite salatu.

Još sličnih recepata možete pronaći u knjizi 'Jela iz cijeloga svijeta' u izdanju Mozaik knjige