SLANA KUHARICA

Čak i oni koji nisu ljubitelji cvjetače ostat će oduševljeni ovim receptom koji će s lakoćom pripremiti i početnici u kuhinji

13.10.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Cvjetača je riznica zdravlja, kažu stručnjaci, stoga bi se svakako trebala naći na jelovniku svih onih koji paze na svoju prehranu. Antioksidanti iz cvjetače smanjuju utjecaj slobodnih radikala, štetnih molekula povezanih s rakom, a ova super zdrava namirnica obiluje vitaminima i mineralima, bogata je vlaknima i ima detoksikacijski učinak. Čak i ako niste ljubitelj cvjetače, ovaj recept mogao bi vas natjerati da je zavolite

Iako se pečenjem i dodavanjem sira, slanine i maslinovog ulja povećava kalorijski unos cvjetače, ova super zdrava namirnica još uvijek pruža niz blagodati za organizam. Baš poput svojih rođaka kupusnjača, poput brokule ili kelja, cvjetača je prepuna protuupalnih, antioksidativnih i detoksificirajućih nutrijenata, stoga ne bi bilo loše češće je uvrstiti na jelovnik.

Ovaj recept sigurno će vas oboriti s nogu, čak i ako niste fan cvjetače, a plus je i to što je vrlo jednostavan za pripremu. Jelo možete poslužiti kao prilog mesnim jelima ili kao cjeloviti obrok uz sezonsku salatu.

Sastojci

  • 1 velika cvjetača (1,4 kg) - očišćena i izrezana na manje cvjetove
  • ½ šalice maslinovog ulja
  • ½ žličice soli
  • ⅓ šalice nasjeckanih maslina (bez koštica)
  • 1 češanj češnjaka (mljeven)
  • 1,5 žlica svježeg limunovog soka,
  • ⅛ žličice čilija
  • 115 g pancete ili slanine izrezane na kockice
  • ¾ žličice sjemenki kima
  • ½ šalice krupno ribanog ili narezanog parmezana
  • ¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina ili mente + za dekoraciju

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Posložite cvjetaču na lim za pečenje i prelijte s 1/4 šalice maslinovog ulja te začinite solju.

2. Pecite 15 minuta. Za to vrijeme u maloj zdjelici pomiješajte masline, češnjak, limunov sok, čili i prstohvat soli. Ulijte i preostalu količinu maslinovog ulja i sve dobro promiješajte.

3. Nakon što se cvjetača pekla 15 minuta, dodajte pancetu i sjemenke kima i lagano promiješajte da se sve sjedini.

4. Po vrhu posipajte parmezan i pecite još 15 do 20 minuta, dok cvjetača ne omekša, a panceta i sir ne postanu hrskavi i zlatno-smeđe boje.

5. Cvjetaču prelijte sokovima u kojima se pekla dok je još vruća. Ukoliko je potrebno dodajte soli, limunovog soka i čilija, a cvjetaču poslužite na tanjuru sa svježim bosiljkom.

U slast!