JESENSKI GUŠT

Poludjet ćete za ovom kombinacijom njoka u slasnom umaku od bundeve

29.09.2025 u 12:01

Bionic
Reading

Volimo okus bundeve jer u sebi spaja nježnu slatkoću koja nas odmah podsjeća na jesen i hranu koja grije dušu, a upravo takvo je i ovo jelo

Bundeva je namirnica koja odmah priziva slike jeseni, šarenog lišća i mirisa toplih začina. Ona nas podsjeća na udobnost doma, na trenutke kada se sklanjamo od kiše i tražimo utjehu u hrani.

Kada je riječ o jelu koje spaja kremoznost, toplinu i jednostavnost, često posegnemo za receptima iz Italije – kraljevstvom tjestenine. Ovog puta glavnu ulogu preuzimaju njoki koji u kremastom umaku od bundeve postaju prava jesenska poslastica.

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Sastojci (za 4 porcije)

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednji crveni luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 3-4 lista svježe kadulje
  • 280 g krumpirovih njoka (po mogućnosti svježih, ali u redu su i kupljene)
  • 1 limenka bijelog graha (po želji)
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 250 g pirea od bundeve
  • 1 šalica svježeg špinata
  • 1 žličica mljevene čili paprike
  • 1 žličica mljevenog crnog papra
  • 50 g parmezana

Priprema

@naturallyzuzu 30 min Creamy Pumpkin Gnocchi 🎃 yes or no? It's my ultimate fall comfort food made in just 30 min in one pan. The creamy vegan sauce is made with fresh sage and vegan Parmesan cheese to create the ultimate Autumn flavor-packed dinner. Grab the full recipe below: Makes 4 servings: Ingredients: 2 tbsp of vegan butter or EVOO 1 med red onion diced 2 cloves of garlic minced 3-4 leaves of fresh sage 10 oz store bought potato gnocchi (I used @traderjoes brand) 1 can of white giant beans from @traderjoes optional 1 cup of vegetable broth 1 cup of organic pumpkin purée 1 cup of baby spinach or mixed of baby kale and spinach 1 tsp of red chili pepper 1 tsp of black pepper 1/2 cup vegan Parmesan (I used @followyourheart brand) Method: Heat 2 tablespoons of vegan butter or EVOO in a large, heavy-bottomed, and high-sided skillet over medium heat. Add diced onions. Sauté for 5 min until onions are translucent. Add the minced garlic. Add fresh sage leaves. Stir. To the same skillet add the uncooked potato gnocchis, sauté for 2 min then add the white giant beans. Add the vegetable broth. Bring to a boil on medium heat and stir everything well. Cover with the lid, and allow the gnocchi to cook for about 5 minutes on medium heat, while the sauce boils. Add the pumpkin purée and allow to simmer over a low medium heat for another 5 min. Add the chili pepper and black pepper. Add the vegan Parmesan. Add spinach. Bring the sauce to a boil on medium heat, reduce to low-medium heat, and stir everything well. Cook for about 3 or more minutes, until spinach wilts. Make sure the gnocchi are cooked through. Cook longer if you would like a thicker sauce. Remove from heat. Serve and enjoy! #fyp #easydinnerideas #veganrecipes #easyrecipe ♬ Halloween ・ cute horror song - PeriTune
  1. U velikoj tavi s debljim dnom zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani crveni luk i pirjajte oko 5 minuta, dok ne postane staklast.
  2. Dodajte češnjak i svježe listiće kadulje, kratko promiješajte da puste aromu.
  3. Ubacite njoke i lagano ih prepržite oko 2 minute, pa dodajte grah (ako ga koristite).
  4. 4. Ulijte povrtni temeljac, dobro promiješajte, poklopite i kuhajte oko 5 minuta na srednjoj vatri dok se njoki skuhaju, a temeljac lagano zakipi.
  5. 5. Umiješajte pire od bundeve, pustite da pirja još oko 5 minuta na laganoj do srednjoj vatri.
  6. Dodajte čili i crni papar, zatim veganski parmezan i špinat. Kuhajte još 2–3 minute, dok špinat ne uvene, a umak postane kremast.
  7. Po potrebi kuhajte još malo da se umak zgusne prema vašem ukusu.
  8. Maknite s vatre, poslužite toplo i uživajte u jesenskoj udobnosti na tanjuru.