Volimo okus bundeve jer u sebi spaja nježnu slatkoću koja nas odmah podsjeća na jesen i hranu koja grije dušu, a upravo takvo je i ovo jelo
Bundeva je namirnica koja odmah priziva slike jeseni, šarenog lišća i mirisa toplih začina. Ona nas podsjeća na udobnost doma, na trenutke kada se sklanjamo od kiše i tražimo utjehu u hrani.
Kada je riječ o jelu koje spaja kremoznost, toplinu i jednostavnost, često posegnemo za receptima iz Italije – kraljevstvom tjestenine. Ovog puta glavnu ulogu preuzimaju njoki koji u kremastom umaku od bundeve postaju prava jesenska poslastica.
Sastojci (za 4 porcije)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednji crveni luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 3-4 lista svježe kadulje
- 280 g krumpirovih njoka (po mogućnosti svježih, ali u redu su i kupljene)
- 1 limenka bijelog graha (po želji)
- 250 ml povrtnog temeljca
- 250 g pirea od bundeve
- 1 šalica svježeg špinata
- 1 žličica mljevene čili paprike
- 1 žličica mljevenog crnog papra
- 50 g parmezana
Priprema
- U velikoj tavi s debljim dnom zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani crveni luk i pirjajte oko 5 minuta, dok ne postane staklast.
- Dodajte češnjak i svježe listiće kadulje, kratko promiješajte da puste aromu.
- Ubacite njoke i lagano ih prepržite oko 2 minute, pa dodajte grah (ako ga koristite).
- 4. Ulijte povrtni temeljac, dobro promiješajte, poklopite i kuhajte oko 5 minuta na srednjoj vatri dok se njoki skuhaju, a temeljac lagano zakipi.
- 5. Umiješajte pire od bundeve, pustite da pirja još oko 5 minuta na laganoj do srednjoj vatri.
- Dodajte čili i crni papar, zatim veganski parmezan i špinat. Kuhajte još 2–3 minute, dok špinat ne uvene, a umak postane kremast.
- Po potrebi kuhajte još malo da se umak zgusne prema vašem ukusu.
- Maknite s vatre, poslužite toplo i uživajte u jesenskoj udobnosti na tanjuru.