AH, TO UČENJE

Brzopotezni savjeti za bolji uspjeh u školi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.02.2012 13:35
  • Objavljeno 24.02.2012 u 13:35
učenje

učenje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Uoči početka svake školske godine svečano si obećaš da ćeš biti bolji/bolja u izvršavanju školskih obaveza, no kako vrijeme odmiče, čini ti se da je tvoj cilj sve manje ostvariv? Ne brini se, jer još nije sve izgubljeno

Još nije kasno da promijeniš svoje navike i do kraja školske godine postigneš bolje ocjene. Savjeta za bolje učenje nikada dosta pa smo se prisjetili još nekoliko korisnih strategija koje ti možda pomognu.

Optimalno vrijeme za učenje: Razmisli o tome u koje doba dana imaš najviše energije jer je to kod svake osobe drugačije, npr. možda si noćna ptica ili ti je pak bolje učiti u pet sati ujutro. Uči, dakle, kad se osjećaš najodmornijim/om, tj. probaj si organizirati vrijeme i učiti u doba kada ti to najbolje odgovara. Potrudi se da se uvijek dobro naspavaš jer ćeš daleko teže učiti neispavan/na.

Pravilno učenje: Znanstvenici tvrde da prilikom učenja novih činjenica od onoga što čujemo zapamtimo 10 posto, od onoga što pročitamo 30 posto, a od onoga što konkretno primijenimo ili razmišljamo o tome 90 posto. Ako učiš čitajući na glas, obavezno promijeni taktiku jer tako trošiš previše vremena i energije. Dok učiš, čitaj u sebi i razmišljaj o onome što čitaš - tako ćeš zapamtiti puno više u puno manje vremena. Također, ne forsiraj se jer ćeš se tako samo umoriti i izgubiti strpljenje. Zato nikad nije dobro učiti u zadnji tren!

Mirni kutak za učenje:
Zamoli ukućane da te ne ometaju dok učiš. Inače bi te netko svako malo mogao zapitkivati nešto, posebno ako imaš brata ili sestru. Isto tako, skloni sve stvari koje bi ti mogle odvlačiti pažnju ili te dovoditi u iskušenje da prestaneš s učenjem, npr. neki novi film na DVD-u koji bi bilo zgodno pogledati ili časopis koji čeka da ga se pročita. Isključi zvuk na mobitelu – telefonski pozivi i SMS-ovi mogu omesti učenje! Također, potrudi se da prostorija u kojoj učiš bude uredna jer će ti nered podsvjesno remetiti koncentraciju.

Hrana za umni rad:
Mozak traži hranu za svoj umni rad! Praznog želuca ćeš teže učiti, zato ne preskači obroke! Za moždane stanice obično se preporučuje: povrće (posebno mahunarke), mlijeko i mliječni proizvodi, riba i orasi. S druge strane, pripazi da ne jedeš previše ugljikohidrata, šećera i slatkiša jer bi oni mogli izazvati suprotan efekt – pospanost. Npr., malo čokolade je dozvoljeno, ali ne i cijela!

Nagradi se za trud: Reci si: 'Uh, ne da mi se, ali želim i hoću! Danas ću učiti cijelo poslijepodne za taj sutrašnji test, a zato ću sutra poslije škole otići s frendom/frendicom biciklirati i uživati!' Tako ćeš samu/og sebe bolje motivirati za učenje.

Promijeni stav:
Aktivnije sudjeluj u nastavi, prijavi se za rad u nekom projektu (ma kako god ti se to činilo štreberski), zainteresiraj se za neko gradivo i sl. Prati nastavu - tako ćeš mnogo lakše zapamtiti ono o čemu učite. Osim toga, može se dogoditi da saznaš neke hvalevrijedne informacije od profesora koji obično znaju reći: 'Pripazite, ovo će vam biti na ispitu' ili 'Ne morate znati sve ovo, ali obratite pažnju na ovo...' Sam/a radi svoje bilješke – lakše je učiti iz svoje bilježnice nego se mučiti s tuđim švrakopisima. Uostalom, dok zapisuješ, puno toga ćeš zapamtiti!

Pronađi dodatne izvore informacija: Uf, gradivo ti se čini ultradosadno? Posljednje što bi ti palo na pamet je saznati nešto više, npr. na internetu ili u nekim knjigama? No upravo je to rješenje! Ako ti je neka tema previše dosadna ili nejasna, pokušaj sam/a naći nešto više o njoj, možda shvatiš da i nije tako zamorna! Tako će ti bar biti lakše naučiti je. I naravno, sretno!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!