IDEALNO ZA POČETNIKE

Brzim hodanjem do kondicije i vitkosti

28.05.2010 u 09:43

Bionic
Reading

Koji tip vježbi odabrati da biste vratili tijelo u formu prije ljeta? Stručnjaci kažu - brzo hodanje, jer je iznimno učinkovito, a neće izazvati ozljede koje se znaju pojaviti na početku vježbanja

Proljeće je vrijeme kada mnogi ljudi razmišljaju o uvođenju tjelovježbe u svoj život jer stiže ljeto i žele izgledati lijepo. Međutim, treba započeti oprezno, posebno ako niste u kondiciji, da se ne biste ozlijedili.

Umjesto trčanja, kojemu se mnogi najčešće okreću, odaberite brzo hodanje. Stručnjaci kažu da je riječ o iznimno korisnoj vježbi koju mogu prakticirati svi, neovisno o fizičkoj spremi, a oni koji žele vidjeti rezultate trebali bi hodati najmanje dvadesetak minuta dnevno.

Kako je pokazalo istraživanje, brzo hodanje ima najviše učinka ujutro - osim što se tijelo dovoljno razgiba, potiče dobro raspoloženje otpuštanjem tzv. sretnih hormona.

Pritom valja pripaziti na brzinu hodanja, odnosno to uistinu mora biti brzo i žustro hodanje da bi se postigao željeni učinak, pri čemu se postupno povećava trajanje i intenzitet. Stručnjaci ističu da je brzo hodanje iznimno dobro za ljude koji boluju od srčanih bolesti.