GOTOV ZA 20 MINUTA

Brzi i ukusni tart s džemom od jagoda

04.02.2013 u 14:12

Bionic
Reading

Za ukusan tart s džemom od jagoda potrebno vam je svega dvadesetak minuta, a ovaj klasičan tart možete pripremati u bilo koje doba godine. Džem od jagode možete zamijeniti džemom od maline te tako mijenjati recept

Porcija za osam osoba
Priprema: 30 minuta, jedan sat da se ohladi
Pečenje: 20-25 minuta

Potrebni sastojci:
- 450 g džema od jagoda s cijelim komadima voća
- 80 g listića badema
- prhko tijesto za tart

Priprema tarta

Sastojci:
- 250 g slatkog pšeničnog brašna
- 65 grama šećera
- ¼ žličice soli
- 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1 veliko jaje
- 2 žlice punomasnog slatkog vrhnja

Za čokoladno prhko tijesto za tart potrebno je 200 g glatkog pšeničnog brašna i 50 g gorkog kakaa u prahu.

Priprema prhkog tijesta za tart

Ako tijesto pripremate u kuhinjskoj sjeckalici:
1. U sjeckalici pomiješajte brašno, šećer i sol. Kratko je uključite dok se sve ne pomiješa. Dodajte maslac i ponovno uključite sjeckalicu (12-15 puta) dok smjesa ne počne nalikovati na krupnije krušne mrvice.
2. Dok aparat radi, dodajte jaje i slatko vrhnje. Miješajte dok se sve ne poveže.

Ako tijesto miješate ručno:
1.U posudu ili na čistoj radnoj plohi pomiješajte brašno, šećer i sol. U smjesu umiješajte narezani maslac te ga drobite prstima sve dok ne počne nalikovati na krupnije krušne mrvice.
2.U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje, koje zatim drvenom kuhačom umiješate u mješavinu od maslaca i brašna.

Dalje je priprema tijesta ista.

. Premjestite tijesto na plastičnu foliju. Špljoštite ga u oblik diska i umotajte u foliju. Stavite ga u hladnjak da se ohladi najmanje 30 minuta (ili sve do 48 sati).

4. Lagano namastite kalup, promjera 28 cm, s pomičnim dnom.

5. Odmotajte tijesto iz folije i stavite ga na hladnu površinu. Idealna je mramorna podloga, jer sprečava da tijesto brzo omekša, no poslužit će bilo kakva kuhinjska daska. Tijesto s obiju strana lagano pospite brašnom.

6. Tijesto stavite između dva sloja plastične folije (ili papira za pečenje) te ga izvaljajte da bude debelo tri mm i promjera 33 cm. Ako se počne lijepiti, podignite malo foliju, ponovno pospite brašnom i ponovno vratite foliju. Ako u jednom trenutku tijesto previše omekša, stavite ga u hladnjak dok se ponovno malo ne stvrdne.

7. Da biste premjestili tijesto u kalup, uklonite gornji sloj plastične folije, valjak lagano pospite brašnom pa oko njega pažljivo namotajte tijesto, pritom odstranjujući drugi sloj plastične folije.

8. Tijesto namotano na valjak nježno odmotajte iznad kalupa i pustite ga da lagano padne preko njega. Prstima nježno pritisnite tijesto uz rubove kalupa, pazeći da ga ne pokidate. Višak tijesta koji prelazi vrh ruba preklopite natrag prema unutrašnjosti i oblikujte rub tijesta debeo otprilike pet mm. Ako želite, stavite tijesto u hladnjak da se ohladi još 30 min prije pečenja.

9. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva 20-ak minuta prije pečenja. Tijesto u kalupu obložite aluminijskom folijom pa na nju stavite suhi grah ili utege za pečenje kako se tijesto ne bi diglo tijekom pečenja. Pecite 5-10 minuta dok tijesto ne postane čvrsto i zlatnosmeđe boje.
10. Tijesto treba biti dovoljno ispečeno da se može jesti samostalno ili spremno za daljnje pečenje s nadjevom.

Nadjev:
1.Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
2.Na ispečeno tijesto žlicom nanesite džem od jagoda pa ga ravnomjerno razmažite lopaticom. Po njemu razbacajte bademe.
3.Pecite još 10 minuta dok džem ne počne lagano ključati, a bademi ne dobiju svjetlu zlatnosmeđu boju.
4.Poslužite toplo ili ohlađeno na sobnoj temperaturi.

Recept je preuzet iz knjige 'Pite i tartovi', u izdanju Lumen izdavaštva.